Ο Καραμανλισμός επιστρέφει στη ΝΔ: Αμφισβητούν ανοιχτά τον Μητσοτάκη – Ποια σχέδια καταστρώνει ο Δένδιας

Του Γιάννη Αναγνώστου

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά και την ηγετική εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η αιχμηρή απάντηση που έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι προσανατολισμένος στην διαχείριση της παρούσας κρίσης με την πανδημία και κυρίως να θέλει να βγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από το τούνελ του Covid-19, αλλά την ίδια στιγμή τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο κόμμα υπάρχει ευρύτερη συζήτηση για τις μελλοντικές επιδιώξεις του υπουργού Εξωτερικών.

Για τους μυημένους ο Ν. Δένδιας άνοιξε «περπατησιά» και ουσιαστικά κατέστη Νο1 δελφίνος αυτή τη στιγμή με τις πολιτικές «ευλογίες», όσο και εάν δεν το παραδέχεται ούτε ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ούτε βέβαια και ο στενός πυρήνας των καραμανλικών. Όμως, είναι πλέον πραγματικότητα, ο Ν. Δένδιας αποτελεί πλέον σημείο συζήτησης και αναφοράς για τους «καραμανλικούς» από την στιγμή που γνωρίζουν και τους έχει διαμηνυθεί αρμοδίως, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν εμπλέκεται σε εσωκομματικά ζητήματα.

Η κριτική των «καραμανλικών»

Η πρόσφατη όμως κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού να παρέμβει με δήλωσή του και να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κυρίως με την Τουρκία, απαντώντας στον Κώστα Σημίτη, επί της ουσίας απελευθέρωσε και αποδέσμευσε πάρα πολλούς «καραμανλικούς» βουλευτές που βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν και να μιλήσουν στο παρασκήνιο επικριτικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου για τους γνωρίζοντες τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου επί των εξωτερικών και ειδικά στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί σημείο κριτικής για τους «καραμανλικούς». Γι’ αυτό και λένε κατ’ ιδίαν οι «καραμανλικοί» ότι τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής δεν ήταν για τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αλλά κυρίως για το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο υπενθύμισε την πάγια εθνική γραμμή και κυρίως την παρακαταθήκη του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφυγε τέτοιες μέρες (23 Απριλίου) πριν 23 χρόνια.

Στο πνεύμα λοιπόν του καραμανλισμού κινήθηκε και ο Ν. Δένδιας και κυρίως ακολούθησε την γραμμή της «αλεπού» της ελληνικής διπλωματίας, του Πέτρου Μολυβιάτη, πρώην υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Καραμανλή και στενού συνεργάτη του ιδρυτή της ΝΔ.

Ο Ν. Δένδιας έχει ανοικτή γραμμή και με τον Π. Μολυβιάτη και με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και με μια σειρά κεντρικών καραμανλικών στελεχών, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρώην υφυπουργός επί των Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης που με τις παρεμβάσεις του, όποιος τον παρακολουθεί προσεκτικά, δίνει το στίγμα του Κ. Καραμανλή ως τακτικός συνομιλητής του.

Τι επιδιώκει ο Νίκος Δένδιας

Το ερώτημα είναι τι θέλει ο Ν. Δένδιας στο εσωκομματικό πεδίο. Αυτό που πληροφορείται η Κυριακάτικη Kontranews, εξ εγκύρων πηγών, είναι ότι ο Κερκυραίος πολιτικός έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα και να βγει μπροστά ώστε να είναι αυτός που θα εκφράσει τους καραμανλικούς. Το είχε σκεφθεί αρκετά και ήταν έτοιμος να κάνει την κίνηση το 2015 στην εσωκομματική μάχη για την διαδοχή. Τότε περίμενε ένα νεύμα από τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο και συνάντησε, συζητώντας το ζήτημα μαζί του. Όμως ο πρώην Πρωθυπουργός στην συνάντησή τους στην οδό Παναγή Κυριακού, όπου είναι το γραφείο του Κ. Καραμανλή, ήταν αρνητικός και δεν ήθελε επουδενί να δώσει ο ίδιος χρίσμα και να φανεί ότι στηρίζει κάποιον υποψήφιο. Ο Ν. Δένδιας τότε έκανε πίσω και μπήκε δυνατά στη μάχη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον οποίο και στήριξαν οι «καραμανλικοί» με τους «σαμαρικούς» να βοηθάνε τόσο τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι παρούσες συνθήκες όμως ευνόησαν τον Ν. Δένδια που τόλμησε, αυτό που δεν έκανε το 2015, να κάνει τώρα το μεγάλο βήμα και να υψώσει πολιτικό ανάστημα. Η κίνησή του στην Τουρκία εξυπηρετούσε και το σχέδιό του για ενδυνάμωση του ηγετικού του προφίλ κυρίως στα μάτια του νεοδημοκρατικού κοινού.

Το άγχος του Μαξίμου…

Και μπορεί να υπήρχε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θα απαντήσει δημόσια εάν προκληθεί από τον Μ. Τσαβούσογλου, που δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί, αλλά το ύφος, το περιεχόμενο και η σκηνική του παρουσία έδωσαν άλλη εικόνα. Γι’ αυτό και ενισχύθηκαν αμέσως τα σενάρια που εμφάνιζαν την παρουσία του Ν. Δένδια ως αρχηγική και αμέσως, πρωτοφανής η ταχύτητα αντίδρασης, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε διαρροή ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό επιτελείο. «Υπήρχε περίπτωση υπουργός Εξωτερικών να πήγαινε στην Τουρκία και να μην είχε υπάρξει συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου» διερωτήθηκαν «καραμανλικοί» που διέκριναν άγχος από την αντίδραση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Προβληματισμός και γκρίνια

Είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ή αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ. Αρκετοί υπουργοί και πολλοί περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι, ενώ γκρίνια καταγράφεται από μεσαία και μικρομεσαία στελέχη για τον τρόπο που κινείται η κεντρική πρωθυπουργική ομάδα.

Αυτό το κλίμα πλέον το εισπράττει έντονα το επιτελείο του Ν. Δένδια που γίνεται αποδέκτης παραπόνων, ενστάσεων, προβληματισμών και προτάσεων για σειρά θεμάτων. Ουσιαστικά κατέστη πόλος σημαντικός στο εσωτερικό της ΝΔ και ως τέτοιος θα πορευτεί το επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας να βελτιώσει την εικόνα του στο εσωτερικό της ΝΔ και κυρίως να ενισχύσει την δημοφιλία του, διότι είχαν σημαντικό προβάδισμα πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη που κάνει αξιοσημείωτη παρουσία και κινείται μεθοδικά και με σαφή στρατηγική, αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που έχει στήριξη από διάφορα συστήματα.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών σιγά-σιγά θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και κυρίως θα προσπαθήσει να εκπέμψει ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, ώστε να κερδίσει περισσότερο κόσμο και κυρίως να διευρύνει και την ομάδα των υποστηρικτών του. Βέβαια σιγά-σιγά γύρω του συνασπίζονται όλο και περισσότεροι «καραμανλικοί» που τον θεωρούν ως πολιτικό τους αποκούμπι και ως τον άνθρωπο που θα σηκώσει κεφάλι όταν έρθει η ώρα.

Ο Κ. Καραμανλής, αν και δεν συμμετέχει δεν τον ενοχλεί αυτή η εξέλιξη, αν και θα ήταν ο τελευταίος, όπως λένε όσοι μιλάνε μαζί του, που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Όμως ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βλέπει με προσοχή τις κινήσεις του Ν. Δένδια και το ενδιαφέρον που λέγεται στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών όταν έρθει η ώρα θα αναμετρηθεί με την σκληρή δεξιά έκφραση του κόμματος που εκφράζεται πλέον πιο έντονα και καθαρά από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που έχει ενισχύσει την εσωκομματική του παρουσία και τον στηρίζουν οι «σαμαρικοί».

Το εσωκομματικό παιχνίδι έχει ζωηρέψει…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...