«Ο βασιλιάς Μακρόν είναι γυμνός»: Νέες εκλογές ή χάος «βλέπουν» τα γαλλικά ΜΜΕ

Για φιάσκο – και μάλλον όχι άδικα – κάνουν λόγω τα γαλλικά ΜΜΕ μετά και τα επίσημα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα.

«Πολύ αλαζονεία, πάρα πολλοί μικρολογισμοί, μεγάλη σιωπή, πολύ κρυφτό με τους ψηφοφόρους; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει βαριά ευθύνη για την εκλογική καταστροφή των βουλευτικών εκλογών του στρατοπέδου του», αναφέρει σε σχετικό θέμα το nouvelobs.com και συνεχίζει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει πλέον τον έλεγχο. Το υποστηρίζαμε για αρκετές εβδομάδες, πολύ πριν το καταστροφικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ποτέ στη Γαλλία η ριζοσπαστική ή ακόμη και η εξτρεμιστική αντιπολίτευση δεν ήταν τόσο ισχυρή στην Εθνοσυνέλευση».

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για φιάσκο και για κράτος ανίκανο να χαράξει πορεία. «Για το φιάσκο αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά, χωρίς αμφιβολία, είναι το αποτέλεσμα που πίστευαν ότι θα έρθει τόσο η πλειοψηφία των Γάλλων, όσο κι αρκετών οπαδών του Μακρόν. Το κράτος φαίνεται ανίκανο να χαράξει πορεία για τη χώρα. Τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε δυνατά και ξεκάθαρα τα αποτελέσματα μιας χαοτικής πενταετούς θητείας».

Και συνεχίζει το nouvelobs.com: «Πόσοι υπουργοί πανικοβλήθηκαν από την προεδρική νωθρότητα, έχοντας την εντύπωση ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός, χωρίς έργο, χωρίς νέο όραμα, αφήνοντας το δικό του κόμμα σε τρομερό αίσθημα εγκατάλειψης και συλλογικής νευρασθένειας. Πέρα από την ισχυρή εκστρατεία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, οι πολίτες έλεγαν ότι ο Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχει πλέον βενζίνη στον κινητήρα.

Ένας από τους λόγους αυτής της πολιτικής αποτυχίας συνδέεται προφανώς με την αρχική στρατηγική της, με αυτή την τραβηγμένη ιδέα να δημιουργήσει ένα κίνημα χωρίς σαφή βάση. Προφανώς, αυτό το κόμμα καταδικάστηκε σε περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως ο σκόρος. Πώς να κινητοποιήσετε έναν στρατό χωρίς γη για κατάκτηση, με επικεφαλής έναν στρατηγό φάντασμα;

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέστρεψε για μια δεύτερη πενταετή θητεία, σχεδόν από θαύμα, καθώς οι Γάλλοι, ειδικοί στη ρετροκτονία, τον είχαν στο στόχαστρο τους. Παράδοξο: όταν έπρεπε να πολεμήσει, να στριμώξει δυνατά σε μια βάρκα που έπαιρνε νερό, έπαιξε την καλλονή που κοιμόταν. Είναι πολιτική αλαζονεία ή σημάδι έναρξης διάβρωσης της θρυλικής γροθιάς του;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν σαν ένας έκπληκτος πυγμάχος μετά τη νίκη του στους βαθμούς τον περασμένο Μάιο. Θα πρέπει να παίξει τον μάγο για να ξεφύγει από τις παγίδες που θα του στήσει αυτή η εχθρική Συνέλευση κατά την τελευταία θητεία του. Είναι ήδη πρόεδρος σε αναστολή. Στην πολιτική του οικογένεια, οι φιλοδοξίες αναπόφευκτα θα φουσκώσουν σαν πανιά στον άνεμο. Στον «Τιτανικό», τι μπορεί να κάνει αυτός ο τολμηρός καπετάνιος που δείχνει τόσα σημάδια κούρασης;

Προς υπεράσπισή του, έζησε μια μοναδική πενταετή θητεία, αναστατωμένος από ιστορικές κρίσεις που θα μπορούσαν να τον είχαν ρίξει ή να τον είχαν κάνει παλιό βετεράνο της πολιτικής. Έδωσε την εντύπωση ότι γυρίζει το κλειδί σε αυτή την κρίσιμη για τη Δημοκρατία μας εκλογική περίοδο. Μια χαλαρότητα, κύριε Πρόεδρε; Με τον Μελανσόν τον σκληρό τύπο, ο ένοικος των Ηλυσίων θα πρέπει να επαναφορτίσει την αδρεναλίνη του και να βάλει τέλος στον λήθαργο. Οι βουλευτές και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του θέλουν έναν σαφή οδικό χάρτη και μια δέσμευση για σαφήνεια για ένα πολιτικό κόμμα, το LREM, το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μετά από αυτό. Οι Μακρονιστές πρέπει ήδη να σκέφτονται το μέλλον… χωρίς τον Μακρόν».

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...