Ο Αλέξης Τσίπρας καταστρώνει το σχέδιο του – Οι επόμενες κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία νέα αντιπολιτευτική περίοδο μπαίνει εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διαβεί τον Ρουβίκωνα ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πλέον, το εκλογικό «χαρτί» έπεσε στον πολιτικό στίβο και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του και την ρητορική του, ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της δυναμικής του κόμματος και να μην οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Εξάλλου, όπως λένε και στελέχη που είναι επιφυλακτικά σε τέτοιου είδους ρητορική, «ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές τον Μάιο του 2016 και αυτές έγιναν τον Ιούλιο του 2019, όταν πλέον κάθε φορά που αναφερόταν το αίτημα για εκλογές έμοιαζε περισσότερο για ανέκδοτο παρά για πολιτικό σύνθημα».

Με άλλα λόγια, αυτό που εφεξής απασχολεί την Κουμουνδούρου είναι να τεκμηριώσει πολιτκά το αίτημα που διατύπωσε το Σάββατο από βήματος Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε αυτό επ’ ουδενί να εισπραχθεί από την κοινωνία είτε ως ένα κενό περιεχομένου σύνθημα, είτε ως μία αντιπολιτευτική γραφικότητα.

«Τα πράγματα είναι σοβαρά»

Εξάλλου, με δεδομένη την κακή δημοσκοπική εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το εγχείρημα να στηριχθεί το αίτημα για κάλπες δεν είναι απλή υπόθεση: «άλλο πράγμα είναι να είσαι καβάλα στ’ άλογο και να ζητάς εκλογές και άλλο να προκαλείς τον πρωθυπουργό όταν εκείνος είναι δέκα μονάδες μπροστά», παραδέχεται υψηλόβαθμος παράγοντας της Κουμουνδούρου, εξηγώντας ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Καταρχάς, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποκρούσουν τις ειρωνείες του τύπου «είχα πειρασμό να κάνω εκλογές», που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διττό στόχο να «εμπεδώσει» την κυριαρχία του και να εξουδετερώσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κάλπες. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις για την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ και η όλη διαχείριση του θέματος «μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα» καθιστούν μία υπόθεση τόσο σοβαρή, που αξίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές με αυτή την αφορμή. «Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», επισημαίνουν με έμφαση ανώτατοι παράγοντες της Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δε θα τη βγάλει καθαρή με αυτή την συζήτηση». Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έψαχναν ποια «μεγάλη» κίνηση μπορούσαν να κάνουν, ώστε να κρατήσουν αυτό το θέμα στην επικαιρότητα αναδεικνύοντας και την σοβαρότητά του.

Αφού, λοιπόν, αποκλείστηκε η πρόταση της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας για αυτονόητους πολιτικούς λόγους (αφού η ψήφιση του προϋπολογισμού συνιστά εκ των πραγμάτων επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση) τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση να ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση εκλογές. Και, στο τέλος της μέρας, φαίνεται πως ήταν μία απόφαση που «κλείδωσε» κατόπιν προσωπικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα.

Όλοι υπέρ των εκλογών

Πάντως, παρά το γεγονός ότι συχνά-πυκνά η συζήτηση για την αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ γεννά εσωκομματικές έριδες και γκρίνιες, καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του Matrix24.gr επιμένουν ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να διαφωνεί με το αίτημα για εκλογές, για μία σειρά από λόγους: πρώτον, διότι αρκετοί λένε ότι με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις χαμένες ζωές λόγω μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, ισχύει η φράση «αν όχι τώρα πότε».

Δεύτερον, διότι το αίτημα για εκλογές έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ικανό να ενισχύσει τα ποσοστά και τη δυναμική εκείνου που το διατυπώνει. Και τρίτον διότι κρίθηκε αναγκαίο ότι σε ένα περιβάλλον «μιντιακού και δημοσκοπικού φουσκώματος του Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ», όπως τονίζει κορυφαίος παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου έπρεπε να βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι της και να μην φέρει… ντόρτια.

Εξάλλου, ενδεικτικό της συσπείρωσης περί το αίτημα για κάλπες είναι ότι με το που αυτό εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να κάνει σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας αλλαγή πολιτικής σελιδας για τη χώρα, για να δείξει ότι στηρίζει ολόθερμα την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...