Οργιάζει το παρασκήνιο: Η προσέγγιση Τσίπρα με Βενιζέλο και Παπανδρέου – Ποιον θα προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Τις λίγες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνησης μειοψηφίας εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά συναντάει τοίχο καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ένα τέτοιο σχήμα.
Γι’ αυτό και πλέον προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να επιβάλει στο ΠΑΣΟΚ μία συνεργασία.

Διαβάστε τι αποκαλύπτει ο Μαξιμιλιανός στο bankingnews.gr:

Προσέγγιση σε Βενιζέλο-Παπανδρέου

Οι πληροφορίες λένε ότι έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο να προσεγγίσει τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος έχει μειώσει την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ και έχει αυξήσει τους τόνους κριτικής απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ενώ έχει αναπτύξει στενές σχέσεις και με καθηγητές-στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, μέσω στελεχών έχει στείλει τα μηνύματά του και στον Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο δεν έχει χαλάσει τη σχέση του ποτέ, ενώ υπήρξαν και διαρροές ότι οι δύο άνδρες το τελευταίο διάστημα ήρθαν σε επαφή για να συζητήσουν την πολιτική κατάσταση.

Πρόταση για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής ή πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η λογική του Α. Τσίπρα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, είναι να προτείνει είτε Βενιζέλο, είτε Παπανδρέου – με περισσότερες πιθανότητες τον δεύτερο- για Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Οι δύο πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ το σκέφτονται διότι η ιστορία, θεωρούν, δεν τούς φέρθηκε καλά. Ο μεν Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να επιστρέψει σε πολιτική θέση και να γίνει ή πρωθυπουργός κοινής αποδοχής είτε πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και θα πιέσει να βρεθεί στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Θέλει τη ρεβάνς του 2011 ο Παπανδρέου

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου, θεωρεί ότι το 2011 τον έριξαν από την κυβέρνηση και τον ανάγκασαν πρόωρα να παραιτηθεί. Πολλά από τα στελέχη που έχουν γίνει «λοχαγοί» του Α.Τσίπρα είναι δικά του στελέχη και θεωρεί ότι μπορεί να τους ενώσει όλους υπό τη σκέπη του με μια προοδευτική ατζέντα. Έτσι θεωρεί ότι οι δύο πρώην πρόεδροι, ο καθένας για τους προσωπικούς λόγους του, θα πιέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πραγματωθεί το σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ξαναζεσταίνει το «φαγητό» της προοδευτικής διακυβέρνησης

Μπορεί στο δημόσιο λόγο να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα προβεί σε μετεκλογικές συνεργασίες εάν είναι δεύτερο κόμμα, αλλά βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων στο παρασκήνιο. Διότι, πέραν των άλλων, μέσα του ξέρει ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα και σημασία έχει σε αυτές τις πολιτικές συνθήκες να διατηρήσει τα ποσοστά του ώστε να μην αμφισβητηθεί και να μειώσει τις πιθανότητες για αυτοδυναμία στην ΝΔ. Ουσιαστικά δεν θέλει να λέει ότι θα προβεί σε συνεργασίες ως δεύτερο κόμμα για να μην φέρει ηττοπάθεια στην Κουμουνδούρου και για να μην κινδυνέψει η συσπείρωση του κόσμου.

Η συνεργασία Βαρουφάκη με Στρατούλη

Η τρίτη πλευρά αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργειών με άλλα αριστερά κόμματα ώστε να μπορέσει να μπει μέσα στην Βουλή. Ηδη οι πληροφορίες λένε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την ΛΑΕ-Ανυπόταχτη Αριστερά του Δημήτρη Στρατούλη προκειμένου να συμπορευτούν μαζί στις επερχόμενες εκλογές. Επίσης, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη θα κατέβει μαζί με το ΜΕΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη.

Αυτόνομη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ψάχνονται τα κόμματα

Πολλές αριστερές προσωπικότητες όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου λένε ότι η συνεργασία Βαρουφάκη-Στρατούλη είναι προάγγελος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δημήτρης Στρατούλης έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά δεν έχει άσχημες σχέσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η παρουσία του ίσως να είναι για να υπάρξει συνεννόηση με Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θέλησε να συνεργαστεί και ευγενικά αρνήθηκε, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου θα κατέβει μόνη της. Το κόμμα της το 2019 βρέθηκε κοντά στο να μπει στη Βουλή, τώρα θεωρεί ότι θα εισπράξει πολλούς δυσαρεστημένους από τα αριστερά κόμματα της Βουλής.

Συμπέρασμα: Η πιθανότητα για την προοδευτική διακυβέρνηση μέχρι τώρα κολλάει στην άρνηση Ανδρουλάκη.
Έχει σοβαρούς λόγους.
Καταρχάς, θα του φύγουν αρκετά στελέχη εάν συμπράξει με τον Τσίπρα.
Από την άλλη, όμως, θα δεχθεί πιέσεις από τους δύο πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...