Ομολογία κατάρρευσης από το Μαξίμου και παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξύφαναν οι ένοικοι του Μαξίμου ομολογώντας την κατάσταση αποσύνθεσης της κυβέρνησης. Το γαλάζιο επιτελείο, αφού ζύγισε τις αντιδράσεις από τις σχετικές διαρροές προς τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, διαμηνύει -διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου- ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε μάλιστα να δώσει στίγμα αυτοπεποίθησης προεξοφλώντας την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Γαλάζιοι κύκλοι αναφέρουν δε, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ότι στον χθεσινό «πρωινό καφέ» ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, την υποχώρηση του κλίματος περί γαλάζιας παντοδυναμίας, καθώς υποστηρίζουν ότι πιθανές τροποποιήσεις θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δυναμική της Ν.Δ. Τα σχετικά δημοσιεύματα ανάφεραν ότι η Ν.Δ. επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, που χέρι-χέρι με την Ελληνική Λύση ψήφισε, με στόχο την ενίσχυση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και μείωση κατ’ επέκταση του ποσοστού που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Ανησυχία για τις απώλειες των κεντρώων ψηφοφόρων

Σημειώνεται ότι η διαρροή των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη και τη ζώνη των αναποφάσιστων αποτελεί τη βασική εστία προβληματισμού του πρωθυπουργικού επιτελείου, που παρακολουθεί την απομάκρυνση του διακηρυγμένου στόχου της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Την ατμόσφαιρα εντός της κυβέρνησης επιβαρύνουν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν μάλιστα ότι έχει ρευστοποιηθεί το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Νικολακόπουλος: Κατέρρευσε ο μύθος του επιτελικού κράτους

Σ’ αυτό το φόντο, τη θέση ότι είναι αστείες οι ιστορίες που διακινούνται για αλλαγή του εκλογικού νόμου διατύπωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης τόνισε ότι «η πρόθεσή τους να φτιάξουν καινούργιο νόμο φτάνει στο σημείο της γελοιότητας», καθώς «από τη μία έχουμε τη φημολογία για καινούργιο εκλογικό νόμο και από την άλλη έχουμε την επίθεση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., η οποία ουσιαστικά αποδυναμώνει και σπάει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με το οποίο εκλέχθηκε η κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον Η. Νικολακόπουλο, η χώρα βρίσκεται σε ένα αρκετά ρευστό σταυροδρόμι, κάτι το οποίο βάσισε στο γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση για την οποία έχει καταρρεύσει πλήρως ο μύθος του επιτελικού κράτους σε όλα τα πεδία. Από τη διαχείριση της πανδημίας έως και τον χιονιά, οι πολίτες είδαν ένα κράτος καρικατούρα, το οποίο δεν θα αντέξει άλλον χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι, σ’ αυτό το φόντο, αίσθηση είχε προκαλέσει το δημοσίευμα του Euractiv που ανέφερε ότι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε προχωρήσει στις αναμενόμενες διαψεύσεις. Ωστόσο, η αναφορά στο ρεπορτάζ -ότι κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «έρμαιο δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών»- αντανακλά μια αντίληψη που υπάρχει στο ευρωπαϊκό στερέωμα για το σύστημα Μητσοτάκη.

Τσίπρας: Οι εκλογές είναι διέξοδος από την κατάσταση πολιορκίας

Το μήνυμα ότι «οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας» εξέπεμψε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «θέλουμε και επιδιώκουμε το αίτημά μας αυτό να συναντηθεί με την κοινωνική αγανάκτηση σε ένα κίνημα απαλλαγής και αλλαγής που θα επιβάλει την προσφυγή στις κάλπες. Και θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αρχή για την κοινωνία».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση και στις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Μίλησε για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και τη στήριξη της εργασίας, την αυστηρή εφαρμογή του 8ωρου και την πειραματική εφαρμογή του 35ωρο, την ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση και την προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Αναφέρθηκε δε στην αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάπτυξης υπέρ της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την αναγκαία διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση και για εξελίξεις σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Η λαϊκή βούληση θα βάλει μπροστά σε κάθε κόμμα το κρίσιμο ζήτημα της διακυβέρνησης στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει» υπογράμμισε με νόημα. Τέλος, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατέστησε δε σαφές ότι αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η Δεξιά και ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ωστόσο ότι δέχεται, χωρίς κανέναν φόβο, έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....