Οι τρεις ημερομηνίες που έχει «κυκλώσει» ο Τσίπρας για τις εκλογές

Ίσως και λιγότερες από 60 μέρες μένουν μέχρι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, που θέτει σε πλήρη εφαρμογή προεκλογικό συναγερμό και ετοιμάζεται για κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως αποκαλύπτει το ieidiseis.gr οι ημερομηνίες που έχει κυκλώσει στο μπλοκάκι του ο Αλέξης Τσίπρας είναι 11, 18 και 25 Σεπτεμβρίου. Για αυτό το λόγο και ο κ. Τσίπρας πλέον, πεισμένος για τις κάλπες εκτός απροόπτου που θα αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη σε αλλαγή σχεδιασμού λόγω περαιτέρω φθοράς, όπως π.χ. πυρκαγιές, έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Είναι φανερό ότι μια σειρά από παράγοντες πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη. Πρώτα και κύρια η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μήνα, αλλά βιώνει και στη σκληρή κοροϊδία από την κυβέρνηση.

Γιατί μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μειώνει τον ΕΦΚ όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ κατόπιν προτροπής της Κομισιόν, γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι. «Όταν μείωναν τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου ποιους ακριβώς ευνόησαν;» διερωτάται σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Οι λόγοι που συντείνουν σε εκλογική «απόδραση» σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι τα εξωπραγματικά αδιέξοδα στην οικονομία με την ακρίβεια εκτός ελέγχου, τα οποία εκτιμάται από όλους τους σοβαρούς αναλυτές πως θα επιδεινωθούν σημαντικά από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τα πανευρωπαϊκά ρεκόρ στις τιμές ρεύματος, καυσίμων και ο μεγαλύτερος πληθωρισμός της Ευρωζώνης που συρρικνώνουν το εισόδημα και τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επιχειρήσεις, εκτιμάται πως θα μεταβληθούν επί τα χείρω μετά το καλοκαίρι. Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις έρευνες γνώμης δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%.

Πέραν τούτου, οι εκλογές το Σεπτέμβριο λύνουν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη. Στις 5 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο εν συνεχεία θα περάσει από την κρησάρα των Βρυξελλών στις 15 Οκτωβρίου.

Και με τα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης για πέρασμα από τα δυσθεώρητα ελλείμματα σε πλεόνασμα 1% για το 2023, ο προϋπολογισμός του 2023 δύσκολα θα μπορεί να καταρτιστεί χωρίς να υπάρξουν νέες δημοσιονομικές περικοπές και μέτρα επιβάρυνσης των πολιτών.

Ως εκ τούτου, με τη φθορά της κυβέρνησης να καταγράφεται ήδη πολύ σημαντική ακόμα και στις πλέον ευνοϊκές για αυτήν δημοσκοπήσεις, ο Σεπτέμβριος ως μήνας για εκλογές προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη κατάρρευση αποτελεί μονόδρομο. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ανέφικτο τον ψυχολογικό στόχο του κ. Μητσοτάκη να ξεπεράσει τη θητεία διακυβέρνησης του πατέρα του, καθώς εάν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο θα οδηγηθεί σε συντριβή.

Ενδεικτικό εξάλλου των πιέσεων που δέχεται το πρωθυπουργικό γραφείο και από τους γαλάζιους βουλευτές είναι ότι με τα σημερινά ποσοστά της η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει 50 βουλευτές λιγότερους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αγωνία της γαλάζιας ΚΟ.

Παραδοχή αδιεξόδου


Στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου παραθέτουν χαρακτηριστικά δηλώσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη, που για πρώτη φορά άνοιξε το παράθυρο των πρόωρων εκλογών και επίσημα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, όσο και του κ. Γεραπετρίτη που εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε τον σχεδιασμό τους ισχυριζόμενος πως «δεν μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο ενός έτους».

Όσο δε για τους βουλευτές της ΝΔ, η αγωνία τους είναι τέτοια που «μαρτυράνε» μόνοι τους, όπως ο κ. Γιόγιακας που προέβλεψε εκλογές στις 25 Σεπτέμβρη.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε ωστόσο το τετ α τετ του ίδιου του κ. Τσίπρα με την επιχειρηματική ελίτ της χώρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα της συνάντησης ήταν ότι ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος που προεξοφλεί τις πρόωρες εκλογές, διαβλέπει πως ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα είναι πάλι Πρωθυπουργός.

Για αυτό το λόγο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους στον κ. Τσίπρα για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία με τη σειρά του απέκλεισε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εισέρχεται σε κατάσταση οργασμού προεκλογικής ετοιμασίας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία, την ανάθεση χρεώσεων και την πρώτη χάραξη στρατηγικής.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως το σημαντικότερο θέμα είναι τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στόχος είναι να χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και από πρόσωπα και επιστήμονες, ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου το αργότερο ως τις αρχές Σεπτέμβρη να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κυβέρνηση, από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...