Οι νέες δημοσκοπήσεις τρομοκράτησαν το Μαξίμου και οδήγησαν στην κρίσιμη απόφαση ρίσκου τον Μητσοτάκη – Μειώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Με βασικό γνώμονα τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το Μαξίμου προχώρησε σε επικοινωνιακές κινήσεις με στόχο να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τον τρόπο που μέχρι στιγμής διαχειρίστηκε την πανδημία είναι σημαντικό καθώς η διαφορά πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει σε μονοψήφια νούμερα. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου που αναζητά τρόπους να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βάζοντας όμως ένα μεγάλο και σημαντικό αστερίσκο «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας ουσιαστικά πως οι σχεδιασμοί μπορεί και να μην ισχύσουν, τις επόμενες 10 ημέρες που απομένουν μέχρι το άνοιγμα της εστίασης.

Ωστόσο επέλεξε να ανοίξει τους εξωτερικού χώρους στις καφετέριες και τα εστιατόρια στις 3 Μαΐου μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε διαρρεύσει προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων το Πάσχα, να ηρεμήσει τους καταστηματάρχες που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και έξι μήνες, αλλά και να φρενάρει τα κορονοπάρτι που αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία για τους λοιμωξιολόγους.
«Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας τον λόγο που ουσιαστικά ανοίγει νωρίτερα την εστίαση.

Κινήσεις με σημαντικό ρίσκο

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο καθώς έγιναν μία ημέρα που ανακοινώθηκα 3015 κρούσματα, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωλημένων σημείωσε για πρώτη φορά μικρή μείωση φτάνοντας τους 831.

Η Μεγάλη Εβδομάδα όμως που έρχεται αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα των πολιτών οι οποίοι θα βγουν για τα ψώνια του Πάσχα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τον συγχρωτισμό που πιθανότατα θα δημιουργηθεί έξω από τις εκκλησίες. Σε αυτούς τους δύο σημαντικούς παράγοντες που ενδεχομένως να αυξήσουν το επιδημιολογικό φορτίο θα προστεθεί και η εστίαση που θα ανοίξει μετά το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό παραδέχθηκε πως η σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των περιορισμών αποδίδει και σημείωσε

«Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία».

Τι δεν ανακοινώθηκε

Ωστόσο τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και στην συνέχεια από τον υπουργό Υγείας έμειναν αρκετά σημεία θολά όσον αφορά ορισμένες δραστηριότητες και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές
Η λειτουργία των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ’ λυκείου
Απελευθέρωση εισόδου των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα
Το άνοιγμα των Mall και των κέντρων αισθητικής
Η χρησιμότητα των sms με το άνοιγμα της εστίασης
Τι θα ισχύσει πριν και μετά το Πάσχα
Ανήμερα του Πάσχα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Δύο ή τρεις οικογένειες στο πασχαλινό τραπέζι, μέχρι 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις 3 Μαΐου ανοίγουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης. Υποχρεωτικά self – test για τους εργαζόμενους. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ.
Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία. Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές εξετάσεις. Στις 11 Ιουνίου ολοκληρώνεται το σχολικό έτος για γυμνάσια και λύκεια και 30 Ιουνίου για τα δημοτικά.
Στις 15 Μαΐου ανοίγει η τουριστική περίοδος. Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις
Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες:
Εντός των ναών 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Διπλή χρήση μάσκας εντός και εκτός των εκκλησιών
Υποχρεωτικό rapid ή self – test για κληρικούς, ψάλτες και προσωπικό
Περιφορά επιταφίου πέριξ των ναών και χωρίς την συνοδεία πομπής
Το προσκύνημα του επιταφίου θα γίνει στο προαύλιο των ναών
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

ΠΗΓΗeretikos.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...