Οι εκλογές, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης: η κρίσιμη στιγμή που το τρίτο κόμμα παίρνει την εντολή

Του Νίκου Λακόπουλου

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές» -μιλώντας στην ΕΡΤ- πυροδότησε τόσα ρεπορτάζ για εκλογές ίσως και τον Σεπτέμβριο που είναι δύσκολο να μην ανακοινώσει και την ημερομηνία των εκλογών.

Άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ερμηνεύοντας την δήλωση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας- την άνοιξη δηλαδή- εξήγησε γιατί οι εκλογές πρέπει να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται:

» Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί δεδομένο πως οι εκλογές θα είναι διπλές και για κάποιο λόγο δεν θεωρεί δεδομένη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή «κυβέρνηση συνεργασίας» και αυτό που θέλει να διασφαλίσει είναι πως πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος -δηλαδή ο ίδιος.

Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ, η νέα ρύθμιση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα -μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ανακοιν΄΄ωσεις ψηφοδελτίων ακόμα και τα ειδικά δικαστήρια για Παππά -Παπαγγελόπουλο -πάλι τον Σεπτέμβριο- συνηγορούν για εκλογές με διαδικασίες εξπρές για να πάμε στις δεύτερες και καθοριστικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Πάμε σε εκλογές με στόχο τις επόμενες

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το καλοκαίρι όπως οι πυρκαγιές και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μάλλον θα συσπειρ΄ώσουν τους ψηφοφόρους γύρω από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που χάρη στον τουρισμό θα βγει από το καλοκαίρι με γεμάτα ταμεία για νέες παροχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πως το πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την συμμετοχή στελεχών άλλων κομμάτων -όπως είπε καθαρά- και βέβαια με το ενδεχόμενο να πάμε και σε τρίτες εκλογές όπου θα διεκδικήσει πια αυτοδυναμία έχοντας στα μεταξύ διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ΄Λ.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ποσοστό 35-36% στη Νέα Δημοκρατία και δεν θάναι δύσκολο σε νέες εκλογ΄ές να φτάσει τα ποσοστά της αυτοδυναμίας, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίσει παρά μόνο ψίχουλα και το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ όχι μόνο έχει βρει ταβάνι, αλλά αρχίζει να εμφανίζει κάμψη.

Τελικά πάμε στις πρώτες εκλογές στην Ελλάδα όπου θα μετρήσουν τα αποτελέσματα των επόμενων. Με τον κίνδυνο για τον Μητσοτάκη να είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς να πάμε σε νέες εκλογές από την πρώτη Κυριακή που μπορεί να είναι και κυβέρνηση ανοχής με πλειοψηφία 120 βουλευτών.

Όλα θα κριθούν τη στιγμή που μετά το πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα λάβει την εντολή το τρίτο κόμμα που έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιδιώξει κυβέρνηση «σοσιαλδημοκρατική», αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, από την πρώτη Κυριακή.

Οι εκλογές και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Το σενάριο να σχηματισθεί κυβέρνηση με ένα τρίτο πρόσωπο -κοινοβουλευτικό ή μή- έχει ήδη αποκλεισθεί ωστόσο δίνοντας στον Μητσοτάκη την βεβαιότητα για δεύτερες εκλογές όπου με το δίλημμα «Μητστοτάκης ή χάος» πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει -προφανώς οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε χαμηλά ποσοστά.

Θα είναι μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για το πολιτικό σύστημα, όταν θα έχει τη δυνατότητα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και θα παραδώσει τη χώρα σε μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη -πιθανότατα με την συνεργασία δικών του στελεχών.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει ή να πριμοδοτήσει προοδευτική κυβέρνηση θα το βαραίνει στον αιώνα τον άπαντα με ολέθριες συνέπειες για το ίδιο το κόμμα -ή την «παράταξη» όπως θέλουν να λένε τα στελέχη του.

Μακροπρόθεσμα η συνθλιβή του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε μια δικομματική σύγκρουση που το δίλημμα που εκφρ΄άζει ο στόχος «να μην ξανάρθει ο Τσίπρας» θα εκφραστεί από την επιδίωξη «να φύγει ο Μητσοτάκης».

Και τότε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι ρυθμιστικός ή πρωταγωνιστικός γιατί απλά δεν θα υπάρχει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ