Οι δύο πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ

Δύο είναι οι πιθανές επιλογές γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Deutsche Welle: O χαμογελαστός νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο βλοσυρός επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

CDU και CSU θεωρούνται «αδελφά κόμματα», διαθέτουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή, αλλά το ειδικό βάρος της CDU είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο, καθώς δίνει το παρών σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας εκτός από τη Βαυαρία, η οποία θεωρείται αποκλειστικό προπύργιο της CSU.

Θεωρητικά όποιος και αν επιλεγεί έχει μπροστά του μία λαμπρή πολιτική καριέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γλώσσα της στατιστικής: 72 χρόνια ζωής μετράει η Ομοσπονδιακή Γερμανία και στα 52 από αυτά η συντηρητική παράταξη εξασφάλιζε την πρωτιά στις εκλογές. Και σήμερα, ενώ απομένουν έξι μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να προηγείται με μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Δύο εντελώς διαφορετικοί υποψήφιοι

Ένας άγραφος προεκλογικός κανόνας στη συντηρητική παράταξη λέει ότι αν ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θέλει πραγματικά να διεκδικήσει το χρίσμα για την καγκελαρία, τότε οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές δεν προβάλλουν εμπόδια. Αλλά θα ισχύσει και φέτος ο κανόνας; Ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας ο Μάρκους Ζέντερ καλλιεργεί ένα δυναμικό προφίλ, στηρίζει τις προτάσεις της Άνγκελα Μέρκελ για αυστηρό λόκνταουν και εκφράζει επιφυλάξεις για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων. Η πλειοψηφία των Γερμανών φαίνεται να στηρίζει τις απόψεις του. Μιλώντας πρόσφατα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Ζέντερ δήλωσε με νόημα ότι «όλοι ποντάρουν στις ψήφους που παίρνει η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όποιος θέλει τις ψήφους της Άνγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να συνεχίσει και την πολιτική της».

Προφανής η αιχμή κατά του Άρμιν Λάσετ. Το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά σύμφωνα με πολλούς ειδικούς η χαλάρωση οδήγησε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Τελικά ο Λάσετ άλλαξε στάση και δηλώνει ότι υποστηρίζει ένα «μεταβατικό αυστηρό λόκνταουν» μέχρι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στους εμβολιασμούς, αλλά οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εκτιμούν την ευμετάβλητη συμπεριφορά του. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ότι «δεν είναι ευτυχής» για τη στρατηγική που προτείνει ο Λάσετ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προτιμάει Ζέντερ η πλειοψηφία

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov στα μέσα Μαρτίου το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Μάρκους Ζέντερ πρέπει να λάβει το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις το 14% εκφράζει την προτίμησή του για τον Άρμιν Λάσετ. Μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων το ποσοστό αποδοχής του Ζέντερ φτάνει στο 62%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ