Οι δημοσκοπήσεις… αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα για τα καύσιμα

Με τις τιμές των καυσίμων να παγιώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, την ενέργεια να βρίσκεται εκτός ελέγχου και τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 11,2%, η ζωή των πολιτών μοιάζει μέρα με την ημέρα σαν το τρενάκι του τρόμου, που κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Το κόστος της ζωής έχει πάρει φωτιά καθώς τα είδη πρώτης ανάγκης σημειώνουν αυξήσεις που φτάνουν πέρα από κάθε φαντασία. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες που λένε ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους .

Μέσα σε αυτό το πολυδαίδαλο και ασφυκτικό τοπίο η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καθώς μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση στηρίζοντας οικονομικά τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους πολίτες εξοργισμένους να αναζητούν λύσεις πέρα από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του σημείωσε ότι ο τουρισμός τον Μάιο πήγε καλύτερα ακόμα και από τη χρονιά ρεκόρ του 2019 και ότι έτσι το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει μία ακόμα δέσμη μέτρων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός διάδρομος για νέα μέτρα προσθέτοντας ωστόσο ότι «απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας. Θα υπάρχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα, το δημόσιο χρέος είναι μεν βιώσιμο, αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη, είμαστε ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν υπάρχει επενδυτική βαθμίδα».

Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι, το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει να δει τα έσοδα του μήνα Μαΐου, προκειμένου να δει τα περιθώρια που έχει για να δράσει.

Πολλοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι ήδη υπάρχουν στον «κουμπαρά» 500 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση εσόδων του Απριλίου, οπότε οι εκτιμήσεις για το εύρος του νέου πακέτου στήριξης είναι ευοίωνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα καύσιμα είναι:

–Η επανάληψη της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους για ένα τρίμηνο ή εναλλακτικά μόνο για τους κατοίκους των νησιών και όσους ταξιδέψουν για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο.

– Να υπάρξει παρέμβαση αντίστοιχη με την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή επιδότηση της βενζίνης στην αντλία με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο.

-Να γίνει στοχευμένη μείωση είτε του ΦΠΑ είτε του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.

-Να υπάρξει διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου, με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

To μέτρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ