Οι αριθμοί που δείχνουν την αποτυχία: «Λευκή πετσέτα» από την κυβέρνηση στους εμβολιασμούς

Ο Βασίλης Σκουρής δημοσιεύει σήμερα στο ieidiseis.gr ορισμένα από τα στοιχεία που συνέλεξε τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών.

Διαβάστε τι αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ:

-Εννιά μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα υπάρχουν ακόμη περίπου ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 50 ετών, στις ηλικίες δηλαδή εκείνες που ο κίνδυνος για εισαγωγή στις ΜΕΘ ή και για την ίδια τη ζωή είναι μεγαλύτερος.

-Η χώρα υπήρξε προ μιας εβδομάδας τρίτη μεταξύ τριάντα ευρωπαϊκών κρατών σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, θέση που δεν φαίνεται να αλλάζει δραματικά την τελευταία εβδομάδα.

-Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία -και μάλιστα με διαφορά- ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού με δυο δόσεις. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν πλήρως εμβολιαστεί 6.124.452 συμπολίτες μας, ενώ με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 6.445.666 και έχουν επίσης γίνει 30.206 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

-Στους άνω των 80 ετών το 27% δεν έχει κάνει ούτε μία δόση, ενώ το ποσοστό ανεμβολίαστων υπερηλίκων (άνω των 80 ετών) στην Ευρώπη ίσα που ξεπερνά το 12%.

-Ανεμβολίαστοι είναι επίσης το 20% των ηλικιών 70-79, το 22,6% των 60-69 και το 30% των 50-59, με τα ποσοστά να γίνονται ακόμη μεγαλύτερα στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Το Success Story που προπαγάνδιζε ο πρωθυπουργός (θυμάστε το «τελευταίο μίλι», το ότι ο εμβολιασμός θα φτάσει το 70% ή και το 80% μέσα στο καλοκαίρι, τα non covid νησιά, οι εμβολιασμοί που θα γινόταν τον Αύγουστο ακόμα και στις παραλίες και τόσα άλλα λόγια) όχι απλώς δεν υπήρχε, αλλά και δημιουργούσε εικόνες χαλάρωσης -«Εμβολιαζόμαστε και ελευθερωνόμαστε» ήταν το «μοτίβο»!

Η ριζική αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τη αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά και την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας στη δεύτερη φάση της. Και αν η κυβέρνηση είχε τα εύσημα όλων για τη διαχείριση της πρώτης φάσης, δεν μπορεί παρά να έχει την κριτική για το επόμενο διάστημα-στην πολιτική δεν υπάρχουν «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά σας», όσο και αν το Μαξίμου το αμφισβητεί.

Η πολιτική εκμετάλλευση του εμβολιασμού από την κυβέρνηση, όχι απλώς για την εξασφάλιση κομματικών οφελών, αλλά και προκειμένου να ταυτίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με τους αντιεμβολιαστές, είναι ένα από τους λόγους που απέτυχε η εκστρατεία.

Το κύριο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση μοιάζει πλέον να έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» στο θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, ξεχνώντας ακόμα και τα περί «υποχρεωτικότητας ομάδων» κοκ, ενώ δεν τολμά να συγκρουστεί με ομάδες που τη στηρίζουν εκλογικά όπως η εκκλησία, οι στρατιωτικοί, τα σώματα ασφαλείας κοκ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...