Νευρικότητα και αλαλούμ στην κυβέρνηση μπροστά στην προοπτική εκτροχιασμού της πανδημίας

Η χθεσινή «Βαβέλ» που εξέπεμψε, μέσω διαρροών, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν ούτε αποτέλεσμα κακής συνεννόησης, ούτε δηλωτική διαφωνιών μεταξύ αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Απλώς, οι αντίθετες και αντιφατικές διαρροές σηματοδοτούν τα βαριά διλήμματα και το μεγάλο ρίσκο που έχει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρότι το Μαξίμου έχει ζητήσει από τους υπόλοιπους υπουργούς να μην ασκούνται σε «σεναριολογίες» και «μετρολογίες» και να αφήνουν την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση να γίνεται κεντρικά, χθες ήταν η σειρά του πρωθυπουργικού επιτελείου να εκπέμψει ασύγγνωστη κακοφωνία, εντείνοντας τη σύγχυση για την πανδημία. Συγκεκριμένα, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες επανέρχονταν στις προχθεσινές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σφίξει τον κλοιό περαιτέρω στους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, κατά τα ίδια στελέχη, είχε ριφθεί ο κύβος από τις 10 Δεκεμβρίου ώστε να ισχύσουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Κατά την συγκεκριμένη ενημέρωση, μάλιστα, τα μέτρα που εξέταζε στην «εργαλειοθήκη» του το Μέγαρο Μαξίμου αφορούν στην επαναφορά του click away στα εμπορικά καταστήματα (ώστε να αποφευχθούν συνωστισμοί για τις χριστουγεννιάτικες αγορές), ωράριο στην εστίαση, αλλά και υποχρεωτική διπλή μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εξάλλου, η κυβέρνηση βρίσκεται «κεντρικά» σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν εξεταστεί «σοβαρά». Μάλιστα, κατά άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, αν τα μηνύματα από το ιικό φορτίο στα λύματα είναι ανησυχητικά, υπήρχε σενάριο επιβολής των νέων μέτρων στους ανεμβολίαστους ακόμη και απ’ αυτό το Σάββατο, αμέσως μετά την λήξη της εβδομάδας της «Black Friday»!

Αλαλούμ

Έτσι, με το σενάριο επιβολής νέων μέτρων να προεξοφλείται πλέον από την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει να… ακυρώσει τις συγκεκριμένες διαρροές. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε επισημάνει ότι αν υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα, αυτή θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Όμως, από τη συγκεκριμένη δήλωση είχε κρατήσει αποστάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξηγώντας ότι… δεν είναι λογικό πριν καν κλείσει μία εβδομάδα εφαρμογής κάποιων μέτρων, να ανοίγει η συζήτηση για τα επόμενα!

Δραματικές προειδοποιήσεις

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, αποτυπώνουν ένα υπαρκτό πρόβλημα που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως όλα τα μέλη που βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας: το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ένας μετά τον άλλο, διεθνείς φορείς και οργανισμοί, αλλά και εγχώριοι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Με άλλα λόγια, αν επιβεβαιωθεί ότι η κορύφωση του παρόντος πανδημικού κύματος θα έρθει τα Χριστούγεννα, τότε τα νοσοκομεία θα έχουν «ξεχειλίσει» (εντελώς), η Ελλάδα θα έχει γίνει Μπέργκαμο και η κατάσταση εκτροχιασμού της πανδημίας δε θα «μαζεύεται» με τίποτα. Επειδή, λοιπόν, τα διλήμματα είναι βαριά και οι κίνδυνοι πολλοί, η νευρικότητα στην κυβέρνηση εντείνεται και ο πρωθυπουργός βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων και αντιφατικών εισηγήσεων ως προς την διαχείριση της πανδημίας.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ