Να μην επιτρέψει η Αθήνα να καταργηθεί το βέτο στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Βασίλη Σκουρή

Να καταργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βέτο που διαθέτουν τα κράτη-μέλη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητάει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, θέτοντας στο τραπέζι ένα θέμα που ναι μεν προωθούνταν πάντα στο παρασκήνιο, αλλά ποτέ δεν ήρθε με τόση ένταση στο προσκήνιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «να μη γίνεται όμηρος εκείνων που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Χάκο Μάας, ενώ μιλώντας σε διάσκεψη πρεσβευτών της χώρας του προειδοποίησε όποια χώρα θέτει το βέτο, δείχνοντας ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα του Βερολίνου: «Όποιος το κάνει, παίζει με τη συνοχή της ΕΕ. Το λέω εντελώς ανοιχτά: Το “βέτο” πρέπει να φύγει – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορεί να μειοψηφήσουμε»!

Στην ουσία, ο Χάικο Μάας βάζει στο τραπέζι ένα πάγιο στόχο της χώρας του, αλλά -τουλάχιστον-και της Γαλλίας, που επιθυμούν να καθορίζουν χωρίς εμπόδια, συμβιβασμούς και καθυστερήσεις με διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των κρατών-μελών την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βερολίνο και Παρίσι είναι πρωτίστως οι χώρες που επιθυμούν κατάργηση του βέτο μεμονωμένων κρατών-μελών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επιθυμούν ένα ενεργότερο ρόλο των Βρυξελλών στους ανταγωνισμούς που αυξάνονται στο σύγχρονο κόσμο. Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο Χάικο Μάας «ζούμε σε μια περίοδο ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων – ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας», μέσα στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει την κυριαρχία της ώστε να μη γίνει παιχνίδι στα χέρια οποιασδήποτε πλευράς».

Η Αθήνα, όπως και η Λευκωσία, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να συναινέσουν σε μια τέτοια τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συμφέροντά τους είναι να υπάρχει το βέτο, ώστε να διαπραγματεύονται τα όποια ανταλλάγματα για τα εθνικά θέματα που Ελλάδα και Κύπρο έχουν ανοιχτά και δεν πρέπει να δεχτούν καμία τροποποίηση στο θέμα του βέτο.

Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση όχι απλώς θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν κατάργηση του βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όποιο «αντάλλαγμα» και αν τους προσφερθεί, αλλά θα μπουν και μπροστά προκειμένου να μην υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ