Μητσοτάκης: Επιτελικός παρατηρητής σε πανδημία – ακρίβεια

Με την ιδιότητα του λοιμωξιολόγου παρατηρεί ο πρωθυπουργός την επέλαση της πανδημίας, καθώς αρνείται να ανακοινώσει μέτρα που θα αγγίζουν τις εστίες διασποράς, παρά την εκτίμησή του (Washington Post) ότι η κορύφωση θα επέλθει πριν τα Χριστούγεννα. Το κυβερνητικό επιτελείο αποκλείει την προοπτική του οριζόντιου λουκέτου μισανοίγοντας μόνο ένα παράθυρο λήψης περιοριστικών μέτρων για τους μη εμβολιασμένους, όπως η χρήση rapid test στα σούπερ μάρκετ και η επαναφορά τού click away για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα, ωστόσο, αποτελεί τη νέα μεταβλητή στη δυσεπίλυτη εξίσωση της πανδημίας, που απειλεί να τορπιλίσει κάθε στόχευση σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, πολιτικοί παράγοντες διαβλέπουν ότι τα αυστηρά ταξιδιωτικά μέτρα για εννέα χώρες από τη Νότια Αφρική που έχουν τεθεί από χθες σε εφαρμογή θα αποτελέσουν το πρελούδιο ενός νέου «υβριδικού» λοκντάουν.

Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, αρνείται να χαράξει τις στοιχειώδεις γραμμές άμυνας για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος. Οι γαλάζιες διαβεβαιώσεις ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει είναι κυριολεκτικά στον αέρα από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται εμμονικά να ενισχύσει τα νοσοκομεία. Αναβρασμό προκαλεί μάλιστα σε πλειάδα βουλευτών της Ν.Δ. η οδηγία που αφορά την αναβολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Ενδεικτικά, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να μετατρέψουν σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις των υγειονομικών. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι κοινοβουλευτικά στελέχη εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ μεταφέροντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περιφέρειές τους.

Ρεσιτάλ ωμότητας

Ωστόσο, μεγαλύτερο κρότο κάνουν οι θλιβερές εξαιρέσεις. Ο Μπ. Παπαδημητρίου, ξεπερνώντας και τον πιο κυνικό εαυτό του, αναφέρθηκε σε «ψευδοπρόβλημα» όταν του τέθηκε ερώτηση για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. «Σε βάζουν σε ΜΕΘ πριν σε παραδώσουν στον Θεό» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ηχηρές αποδοκιμασίες.

Συν τοις άλλοις, οι επιβάτες μεταφέρονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «σαρδελοποιημένοι», οι μαθητές στριμώχνονται στις σχολικές αίθουσες, ενώ η Πολιτεία καλλιεργεί σταθερά κλίμα χαλάρωσης για τους εμβολιασμένους. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προτάσσει μονομερώς την αυτονόητη ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Ωστόσο η παράταξη έχει επιλέξει να βαδίσει στα χνάρια των πολυεθνικών απορρίπτοντας την άρση της πατέντας των εμβολίων. «Στην ουσία δεν θα γινόταν τίποτα» υποστήριξε προχθές ο υπουργός Υγείας αντιδρώντας στην κριτική του Ανδρέα Ξανθού για την καταψήφιση από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. του σχετικού ψηφίσματος. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα με τη μαζική παραγωγή των εμβολίων δεν είναι η πατέντα, αλλά η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών.

Στατιστική λαθροχειρία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην αλλοίωση της πραγματικότητας με γνώμονα τη στατιστική λαθροχειρία. Υποστήριξε, χωρίς αναστολές, στο αμερικάνικο έντυπο, ότι το 90% των ατόμων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ το σχετικό ποσοστό -την ημέρα δημοσίευσης της συνέντευξης- ήταν περίπου στο 81%. Επιχείρησε δε να σερβίρει μια παραπλανητική εικόνα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος λέγοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επενδύουν μάλιστα στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του εμβολιασμού μέσω περιοδειών σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη. Η αποφυγή ωστόσο δημόσιων ανοιχτών συνομιλιών σε Κοζάνη -που βράζει λόγω της απολιγνιτοποίησης- και Ιωάννινα αποτυπώνει την πλήρη συναίσθηση για το βαρύ κοινωνικό κλίμα έναντι των συνολικών κυβερνητικών χειρισμών.

Επιπροσθέτως, στο στόχαστρο τμήματος βουλευτών βρίσκεται ξανά το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι ισχυρισμοί του Άκη Σκέρτσου περί έλλειψης μελετών που δείχνουν ότι δεν κολλάνε οι αστυνομικοί προκαλεί εσωτερικά σκωπτικά σχόλια. Η πιο σημαντική παρενέργεια τέτοιων ανερμάτιστων δηλώσεων, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, αφορά το ίδιο το πρόγραμμα του εμβολιασμού. «Πώς θα πειστούν οι πολίτες, ειδικά της επαρχίας, όταν ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη βγάζει ειδικά δρομολόγια για την πορεία του ιού;» διερωτάται έμπειρο στέλεχος.

Μπούμερανγκ η τακτική πόλωσης

Ως παρατηρητής λειτουργεί ο κ. Μητσοτάκης και έναντι του κύματος της ακρίβειας. Αντιγράφοντας τη συνταγή του μετώπου της πανδημίας, υποστηρίζει ότι το φαινόμενο είναι εξωγενές, χωρίς να κάνει νύξη για τα αδιέξοδα που προκαλούν στους καταναλωτές τα κύματα των ανατιμήσεων. Η μετριοπαθής πτέρυγα της Ν.Δ. αντέδρασε με θυμηδία έναντι της αδιανόητης επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. Αξιωματούχοι του κόμματος θεωρούν μάλιστα ότι η τακτική της πόλωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός -με σκοπό να συσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο- μετατρέπεται σε μπούμερανγκ. Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποβάθμισαν ή αποστασιοποιήθηκαν από το πρωθυπουργικό μνημείο ψεύδους, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα έγινε σεισμός. Τα φιλοδωρήματα δε που εξήγγειλε, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, κάθε άλλο παρά κατεύνασαν υγειονομικούς -συνταξιούχους που προέβησαν σε ανακοινώσεις αποδοκιμασίας.

Επιτελική αριστεία και στην απογραφή

Τέλος, τρανταχτή επιτελική αποτυχία καταγράφεται και στο σκέλος της απογραφής. Χιλιάδες απογραφείς ακολούθησαν την οδό της παραίτησης λόγω των χαμηλών αμοιβών, ενώ τέθηκαν αντιμέτωποι με την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών και τις συνέπειες λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας οι απογραφείς δεν έχουν πάρει ακόμη το υλικό στα χέρια τους. Σε αυτό το φόντο, σε σημαντικό κίνδυνο τίθεται πλέον η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, παρά την παράταση που δόθηκε έως τις 13 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...