Με ποια διλήμματα θα πορευτεί ο Τσίπρας προς τις εκλογές και ποιος είναι ο στόχος του – Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τη μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Προοδευτική ή φιλελεύθερη κυβέρνηση; Με τον λαό ή την ελίτ; Με τα διλήμματα αυτά θα πορευτεί προς τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας να συσπειρώσει πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δυσφορούν (αγανακτούν) και δοκιμάζονται από την πολιτική της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο οδικός χάρτης που έχουν χαράξει στην Κουμουνδούρου για τους επόμενους μήνες είναι σαφής και συγκεκριμένος: Νίκη στις εκλογές, όποτε κι αν στηθούν κάλπες, και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα οφέλη από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολλά και σημαντικά. Πρώτον, ο κ. Τσίπρας θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεύτερον, αποτρέπονται οι επαναληπτικές εκλογές. Τρίτον, η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχής και εσωκομματικών τριβών και εντάσεων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη… δίνη του κυκλώνα. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να συνεχίζουν να καταγράφουν μια σημαντική υστέρηση (γύρω στις 10 μονάδες) έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στα ηγετικά κλιμάκια εκφράζεται αισιοδοξία. Θεωρούν ότι, έτσι όπως μεταβάλλεται το κλίμα στην κοινωνία, το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι αρκετό για να ανατραπεί πλήρως η σημερινή κατάσταση. Ευελπιστούν μάλιστα ότι η αλλαγή κλίματος που σημειώνεται στην Ευρώπη θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας, ιδίως δε αν στις γερμανικές εκλογές επικρατήσει, όπως όλα δείχνουν, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Εξ ου και το σλόγκαν που ακούγεται αυτές τις ημέρες στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου είναι το «κάν’ το όπως ο Σολτς» (ηγέτης του SPD). Ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και με αυτό το σκεπτικό θα κινούνται στο εξής ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν την υψηλών τόνων κριτική προς την κυβέρνηση, βάζοντας στον στόχαστρο αποφάσεις και επιλογές, λάθη και αστοχίες.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι τα πυρά να στοχεύουν κατά κύριο λόγο τον Κυρ. Μητσοτάκη, με απώτερο σκοπό να απαξιώσουν τις πρωθυπουργικές ικανότητές του και να πλήξουν τη δημοφιλία του. Σε δεύτερο επίπεδο, η Κουμουνδούρου θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τα μηνύματα που εξέπεμψε από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας. Τόσο όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά τις εκλογές όσο και για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν σε μια σειρά ζητήματα, προκειμένου να κλείσουν οι «πληγές» που θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έμφαση θα δοθεί στους μικρομεσαίους, οι οποίοι στις εκλογές του 2019 γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που άσκησε την περίοδο 2015 – 2019. Εξ ου και ορισμένες από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είχαν αυτούς ως βασικούς αποδέκτες. Η προσπάθεια να κάμψουν τη δυσφορία αλλά και τη δυσπιστία τους θα είναι μακρά και επίπονη και θα απαιτήσει υπομονή και επιμονή από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Τσίπρα βρίσκονται και οι νέοι, στους οποίους ακόμη και στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια σημαντική διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο τα μηνύματα που φθάνουν από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η νέα γενιά, στις ηλικίες 17 – 25 ετών, αποστασιοποιείται από τα πολιτικά κόμματα και περνάει στον χώρο της αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος συνολικά ή, ακόμη χειρότερα, στον χώρο της… πλήρους αδιαφορίας.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...