«Μάχη» στη Βουλή: Ο Τσίπρας φέρνει προτάσεις – Ο Μητσοτάκης που γελούσε και δεν αναγνώριζε ευθύνες θα λογοδοτήσει;

Ύστατη απόπειρα να ανασυγκροτήσει το προφίλ του αποτελεσματικού διαχειριστή και του «πράσινου» πρωθυπουργού κάνει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται για την καταστροφή που επέφεραν οι πυρκαγιές του Αυγούστου.

Προτάσεις για τη δασοπροστασία και για την αποτελεσματική στήριξη των πληγέντων αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της ανάληψης ευθυνών, καθώς ο πρωθυπουργός δίνει μάχη να την αποφύγει προκειμένου να μην θίξει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μέτρα στήριξης, όχι δάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ασκήσει κριτική για το επιτελικό μπάχαλο και τα κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη, αλλά θα βάλει στο τραπέζι και την πρότασή του προς την κοινωνία» τόνισε χθες (στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε:

  • στην απόσυρση του νόμου Χατζηδάκη,
  • στην επαναπρόσληψη των 5.000 εργαζόμενων στη δασοπροστασία,
  • στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με βάση προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ, «το οποίο η κυβέρνηση ‘έθαψε’»,
  • στην οικονομική στήριξη των πληγέντων, «ώστε μετά την οικολογική καταστροφή να μην ακολουθήσει η ερήμωση».

Μάλιστα ο Ν. Ηλιόπουλος ήταν αναλυτικός όσον αφορά τα μέτρα στήριξης λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι άμεσα, να μην είναι δάνεια «που θα τους φορτώσουν με χρέος» και ότι πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Επισήμανε δε ότι το τελευταίο «είναι ένα θέμα που μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει η κυβέρνηση», καθώς έχει δεσμεύσει τα χρήματα για τους οικονομικά ισχυρούς.

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την κοινωνία θα είναι προτάσεις μάχης απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή με τις πυρκαγιές και απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει σχέδιο να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή» δεσμεύτηκε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο Μητσοτάκης γελούσε και δεν αναγνώριζε ευθύνες

Ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε την αποτυχία του «επιτελικού κράτους». «Η χώρα συνεχίζει να καίγεται, στο φόντο της κατάρρευσης του ‘επιτελικού’ κράτους» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ήταν τεράστια ‘επιτυχία’ του επιτελικού κράτους ότι φέτος στη χώρα έχουμε περισσότερο από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένα και σε σχέση με πέρσι έχουμε αύξηση των καμένων εκτάσεων που ξεπερνά το 450%». «Αυτές τις μέρες είδαμε τι σημαίνει επιτελικό κράτος. Σημαίνει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να δηλώνει ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην Εύβοια γιατί ήταν στην Πάρνηθα, σημαίνει τα κυβερνητικά στελέχη να αλληλοσυγχαίρονται μέσα στην καταστροφή και να λένε ότι όλα λειτούργησαν υποδειγματικά, σημαίνει το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη να λέει ψέματα για το πόσα εναέρια μέσα υπάρχουν, με τον Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για 74 και τον Ν. Χαρδαλιά να ενημερώνει ότι είναι μόλις 20», υπογράμμισε.

«Πέρα από όλα αυτά όμως, το πόσο μακριά βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης από το να κατανοήσει ό,τι συνέβη το τελευταίο διάστημα στη χώρα φάνηκε ξεκάθαρα από τη στάση του στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία, χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης, χαμογελούσε σε αρκετές στιγμές, ενώ ούτε σε μια στιγμή δεν αναγνώρισε κάποιο συγκεκριμένο λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή με τις πυρκαγιές και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σχέδιο και δεν θέλει να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή που έρχεται» συμπέρανε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Το λιγότερο κράτος έγινε στάχτη»

Την ανάγκη «να τελειώνουμε πια με αυτή τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του ‘λιγότερου κράτους’ που έγινε στάχτη αυτές τις μέρες» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι πρέπει «να δώσουμε διαφορετικό νόημα στην έννοια της ασφάλειας». «Ασφάλεια δεν σημαίνει να προσλαμβάνουμε εκατοντάδες αστυνομικούς έναντι πυροσβεστών και να βλέπουμε τελικά τις τραγελαφικές εικόνες, να σβήνουν τη φωτιά αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ με ποτιστικά λάστιχα» είπε.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ