Καταιγίδα εξελίξεων: Σε συντριβή οδηγείται το ψευτοΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη – Δικομματικό σφυροκόπημα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εκλογική ασφυξία και φυγόκεντρες δυνάμεις

Μάχη με την εσωστρέφεια δίνει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Έχει να αντιμετωπίσει φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί… αλλά και το δικομματικό σφυροκόπημα από Πειραιώς και Κουμουνδούρου που ως μεγάλοι παίκτες επιχειρούν να προκαλέσουν εκλογική ασφυξία.

Παράλληλα υπάρχουν και εσωτερικές διαφωνίες με φόντο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φωκίδα έχει προκληθεί δυσαρέσκεια από τον τρόπο ανάδειξης των υποψήφιων βουλευτών και ήδη υπήρξαν αντιδράσεις. Τα πέντε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Δήμου Δελφών παραιτήθηκαν από το όργανο, αλλά διευκρινίζουν ότι παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ.

Εξηγώντας τους λόγους παραίτησής τους σημείωσαν ότι διαφωνούν «παντελώς και ευθέως με τις μεθοδεύσεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες που έλαβαν χώρα από τους υπευθύνους της Νομαρχιακής Επιτροπής, ως ιεραρχικά ανώτερο όργανο, ερήμην της Συντονιστικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών και χωρίς την προηγουμένη ενημέρωση και πληροφόρηση αυτής στο πνεύμα της αγαστής συνεργασίας που θα έπρεπε να διέπει τα συγκεκριμένα όργανα». Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας απάντησε πρόσφατα δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα, για να καταλήξει ότι «τώρα δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα και της μάχης για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ δυνατό».

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν προλαβαίνει να μετρά απώλειες στελεχών που είτε έφυγαν και εντάχθηκαν στη ΝΔ είτε αποστασιοποιήθηκαν παραμένοντας στο ΠΑΣΟΚ ή αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις για την επόμενη κίνησή τους.

Προσπάθεια για συσπείρωση δυνάμεων
Στην Αρκαδία οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους καθώς είναι μια από τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, μαζί με την τριεδρική στη Λακωνία και τις μονοεδρικές Σάμο, Ζάκυνθο, Καστοριά και Ευρυτανία. Μάλιστα οι διαφωνίες στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στην Αρκαδία αναμενόταν ότι θα είχαν μεγαλύτερες παρενέργειες.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην συντονιστή τομέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Σπυρόπουλου, γιου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ομως η προσχώρησή του στη ΝΔ για να δώσει την εκλογική μάχη εκ μέρους της συντηρητικής παράταξης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσυσπείρωση σε επίπεδο στελεχών και διαρροές ψηφοφόρων προς κάθε κατεύθυνση. Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χαριλάου Τρικούπη έγινε συντονισμένα, καθώς μέσα σε δυο μέρες δημοσιοποίησε την προσχώρηση τριών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη νέα γενιά στο κυβερνών κόμμα.

Εκτός από τον Απ. Σπυρόπουλο εντάχθηκαν στις γραμμές της «γαλάζιας» παράταξης ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας (στέλεχος που είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2022). Παράλληλα, στη ΝΔ προσχώρησε και η Ροδίτισσα διεθνολόγος – πολιτική επιστήμων και διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων Ελευθερία Φτακλάκη –έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος στα Δωδεκάνησα, είχε κατέλθει ως υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ το 2019–, η οποία αποχωρώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη κατήγγειλε «βυζαντινισμούς» και καθεστωτικές νοοτροπίες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει δράση με περιοδείες για να έρθει κοντά στους ψηφοφόρους με τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματός του. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικό θα αξιοποιήσει μέσω των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την κατάθεση ερωτήσεων αλλά και τροπολογιών για μείζονα ζητήματα. Το θέμα των πλειστηριασμών μπαίνει στην πρώτη γραμμή. Επίσης η υπόθεση των υποκλοπών θα ξαναβγεί στο προσκήνιο, μια και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στην Αττική για να ενισχύσει τα δημοσκοπικά εκλογικά ποσοστά. Ηδη ο Ν. Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις και ομιλίες στις γειτονιές του Αττικού Λεκανοπεδίου ξεκινώντας από τις Αχαρνές.

Πάντως άφησε σημάδια η ρητορική της Κουμουνδούρου κατά της Χαριλάου Τρικούπη πρόσφατα περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και με την τακτική συσκότισης από τη ΝΔ. Μάλιστα υπάρχουν στελέχη της αντιδεξιάς πτέρυγας που θεωρούν ότι η τακτική της Κουμουνδούρου δεν είναι απλώς λανθασμένη αλλά αφορά στοχευμένη επιλογή! Κατά την άποψη ορισμένων στελεχών ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προκαλέσει εκλογική ασφυξία στο ΠΑΣΟΚ για να σμικρυνθεί και παρεπόμενα οι μετεκλογικές συμμαχίες καταρρέουν – έτσι, κρίνουν ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου «λειτουργεί σαν να έχει αποφασίσει να μείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση!».

Πάντως στη Χαρ. Τρικούπη δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία καν στον επικοινωνιακό θόρυβο για την «ψύχρα» μεταξύ του Ν. Ανδρουλάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αποτυπώθηκε στις Βρυξέλλες, στο σκηνικό της πρόσφατης προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το ίδιο ίσχυε και επί Φώφης Γεννηματά, λένε.

Διαδικτυακή συνάντηση της Ανανεωτικής Αριστεράς
Την ίδια ώρα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που δρα ως συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μες στη Χαρ. Τρικούπη πραγματοποιούν την ερχόμενη Κυριακή (19 Φεβρουαρίου 2023) πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση μελών και φίλων της Ανανεωτικής Αριστεράς. Στόχος τους είναι να διευρύνουν οργανωτικά το σχήμα, καταδεικνύοντας ότι ο χώρος έχει πολιτική διείσδυση πέρα από το στενό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα γίνονται διεργασίες ώστε στα συλλογικά τους όργανα να ενταχθούν διακριτά πρώην στελέχη από το Ποτάμι, όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Νίκος Τσούκαλης και η Νίκη Φούντα, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο παρουσίας του πανεπιστημιακού και πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση και της πρώην βουλεύτριας Ασημίνας Ξηροτύρη.

Επίθεση κατά του Μητσοτάκη
Σε δηκτική τοποθέτησή της το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε την υπόθεση των «μεταγραφών» στη ΝΔ ως εξής: «Τώρα εξηγείται στον ελληνικό λαό, γιατί άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, βαφτίζονταν ως “υποψήφιοι” από τους μιντιακούς βραχίονες της Νέας Δημοκρατίας. Ολα αυτά τα επικοινωνιακά πανηγύρια δείχνουν το πολιτικό ήθος του κ. Μητσοτάκη. Πρωταγωνιστεί στην εξαχρείωση του δημοσίου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ