Καταιγίδα εξελίξεων: Ο Τσίπρας αλλάζει το δόγμα της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ! – Τι θα κάνει με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη

Πρώτα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – μετά η συζήτηση για τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας αλλάζει το πρόταγμα της προεκλογικής στρατηγικής του. Βάζει σε δεύτερο πλάνο το σχέδιό του για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, πολιτικό και όχι μόνο, και προτάσσει την ανάγκη της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ως αναγκαία (βασική) προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και το πέρασμα στην επόμενη ημέρα.

Η άποψή του είναι ότι αν το κόμ­μα του είναι ο νικητής των εκλογών, θα μπει στη συζήτηση από θέση ισχύος, ενώ τα άλλα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κε­ντρο­αριστεράς θα δυσκολευθούν να α­πορρίψουν μια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία.

Υπηρετώντας έναν συγκεκριμέ­νο σχεδιασμό, το τελευταίο διάστη­μα ο κ. Τσίπρας έχει αναστείλει κάθε προσπάθεια προσέγγισης (συνεννόησης) με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη προκειμένου να μπουν οι βάσεις για τη μετεκλογική συνεργασία. Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου πρόκειται να ακολουθήσουν τακτική με σκοπό να προσελκύσουν ψηφοφόρους από το Κίνημα, από αυτούς που κινούνται στην… αριστερή πλευρά του. Για τον σκοπό αυτό, είναι σε ανοιχτή γραμμή με πρόσωπα με διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχουν στιγματιστεί από γεγονότα και καταστάσεις στο παρελθόν ή να έχει συνδεθεί το όνομά τους με αυτά.

Η απόφασή του να μη δεσμευθεί προεκλογικά για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μετεκλογικά ήταν ένας από τους λόγους που ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε καν στη διαδικασία να απαντήσει στην πρόταση-πρόσκληση του Γ. Βαρουφάκη για μίνιμουμ συμφωνία σε μια σειρά ζητήματα πριν στηθούν οι κάλπες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να αποφύγει κάθε είδους συνεργασία με το ΜέΡΑ25, καθώς, πέραν των άλλων ενστάσεων, δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Βαρουφάκη.

Στη δε Κουμουνδούρου εκτιμούν (ελπίζουν) ότι δεν θα χρειαστούν τη συνδρομή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα τους αρκεί μόνο το «ναι» του Ν. Ανδρουλάκη για τη συγκρότηση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Στην πορεία προς τις εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική έναντι του ΜέΡΑ25 με σκοπό να αποσπάσει δυνάμεις. Στο μεταξύ, μέσα στον Ιανουάριο η Κουμουνδούρου θα δώσει σταδιακά στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υποψηφίους του κόμματος για τις εκλογές. Θα υπάρχει ευρεία ανανέωση, ενώ θα είναι έντονη η παρουσία των νέων, αλλά και εκπροσώπων από τον χώρο της επιστήμης, της αγοράς και της εκπαίδευσης. Η επιτροπή που επεξεργάζεται τον κατάλογο με τα ονόματα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της και αναμένεται να παραδώσει στον κ. Τσίπρα τις τελικές προτάσεις της. Με εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει αποκλειστικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ