«Καν' το όπως ο Καραμανλής» – Χοντρό παρασκήνιο με πρόωρες εκλογές μετά την καταστροφή – Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Οι πρόωρες εκλογές δεν λένε να φύγουν από το μυαλό και τα σχέδια των παρεπιδημούντων στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρίως σύμβουλοί του, έχουν βάλει στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές και εξετάζουν διάφορα σενάρια. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν ενσωματώσει τις τελευταίες μέρες στη συλλογιστική τους ακόμη και τις καταστροφικές πυρκαγιές και αναζητούν επικοινωνιακές μεθόδους να τις αξιοποιήσουν για την προκήρυξη εκλογών και κυρίως για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπαράθεσή της με τα άλλα κόμματα και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως το 2007…

Στην επεξεργασία των σεναρίων έχουν και ένα προηγούμενο. Εκείνο του 2007, όταν ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές και τις οποίες κέρδισε παρά τις απώλειες που είχε σε σύγκριση με το 2004 όταν είχαν γίνει οι προηγούμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το χρόνο είχαν γίνει καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και είχαν καεί δεκάδες άνθρωποι. Τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε δώσει σημαντικά ποσά για άμεση βοήθεια και αποκατάσταση των πολιτών που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, το 2007 αρκετοί επιχειρηματίες έσπευσαν να συνδράμουν και διέθεσαν σημαντικά ποσά για την επούλωση των πληγών της περιοχής και την ανακούφιση των κατοίκων. Είχε δημιουργηθεί για τους προαναφερόμενους σκοπούν και ένα ταμείο στο οποίο επικεφαλής τοποθετήθηκε ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Στο ταμείο μαζεύτηκαν πολλά χρήματα, αλλά όπως κατήγγειλε μόλις προχθές ο δήμαρχος Πύργου μόνο για την κατεστραμμένη περιοχή δεν διατέθηκαν. Και όπως εξήγησε τα χρήματα τα μετέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι και τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκλογολόγοι κινούνται στο πνεύμα «καν’το όπως ο Καραμανλής» και βάζουν στο μικροσκόπιο την τότε εμπειρία. Εξετάζουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί και οι ίδιοι θα εισηγηθούν για την ανακούφιση των πολιτών και την αποκατάσταση των ζημιών, ούτως ώστε όχι μόνο να σβήσουν το πολιτικό κόστος, αλλά αν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα τους ευνοήσουν κατά την προσφυγή στις κάλπες. Δύσκολο εγχείρημα αν ληφθεί υπόψιν η οργή κατοίκων, δημάρχων και άλλων τοπικών παραγόντων που έχει ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή απόγευμα) για την έλλειψη βοήθειας και την εγκατάλειψη από την Πολιτεία στις πυρκαγιές.

Οι άλλοι δύο παράγοντες

Άλλοι δύο παράγοντες που εξετάζουν και θεωρούν ότι μπορεί να είναι εμπόδια τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν είναι η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη της εκλογής Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι κοινή πεποίθηση στο Μαξίμου, αλλά και στον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές εν μέσω πανδημίας. Πολύ περισσότερο σε πρόωρες εκλογές γιατί θα κοστίσει πολύ ακριβά σε εκείνον που θα το επιχειρήσει.

Έτσι και στο μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των κρουσμάτων της Covid-19 και ελπίζουν ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα περιοριστούν τα κρούσματα σε πολύ σημαντικό βαθμό, ούτως ώστε η πανδημία να μην αποτελεί εμπόδιο και να μην δημιουργεί προβλήματα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την πολιτική… Ιερουσαλήμ, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του επιθυμούν πριν από τις πρόωρες εκλογές, να γίνουν εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να κερδίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας κατά τα πρότυπα εκείνης των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ήδη, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες παρασκηνιακά, προσφέρεται κάθε βοήθεια στον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ πολύ δυναμικά επιχειρεί να τον βοηθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και όλα τα επικοινωνιακά μέσα που επηρεάζει ο ίδιος με αιχμή του δόρατος ένα μικρό περιφερειακό κανάλι στην Αττική.

Στο Μαξίμου βλέπουν επίσης ότι η Φώφη Γεννηματά όλο και περισσότερο σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Γίνεται πιο κριτική στις αποφάσεις της και το λεξιλόγιό της πιο αιχμηρό και οξύ, πράγμα που, όπως λένε οι πληροφορίες, εκνευρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι παρά την επιθετική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τα δύο κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν να τα βρουν αν μετά τις εκλογές υπάρχει ευνοϊκό έδαφος.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην άλλη όχθη του πολιτικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί ότι «ερρίφθη ο κύβος» για πρόωρες εκλογές και πως το μόνο που αναζητά το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η πλέον κατάλληλη ημερομηνία.

Στην Κουμουνδούρου μελετώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ειδικότερα τα ποιοτικά στοιχεία αυτών, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν υποστεί ραγδαία φθορά, η οποία αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να εκδηλωθεί και στις απαντήσεις στα καθαρά πολιτικά ερωτήματα των δημοσκοπήσεων.

Και είναι αυτός ένας από τους λόγους που στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν θέσει ως στόχο τη νίκη στις εκλογές έστω και με μία ψήφο περισσότερη από τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτως ώστε να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικά.

Στην προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει προσαρμόσει τη ρητορική και την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης ακόμα και για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Αλέξης Τσίπρας, διεμήνυσε στους συνεργάτες του πως δεν πρέπει να προχωρήσουν σε έντονη και σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, γιατί έχουν υποχρέωση να δείξουν μία διαφορετική ηθική και πολιτική προσέγγιση και να μην κάνουν πολιτική κόντρα πάνω στα ερείπια που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει πως οι πολίτες θα κατανοήσουν τη διαφορετική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε με στυγνό πολιτικό τρόπο τον πόνο των κατοίκων στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. επικεντρώνεται στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους και του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστατεύσουν τους πολίτες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εν κατακλείδι στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό, γιατί με τη λήξη της διετούς περιόδου χάριτος που απολαμβάνουν οι κυβερνήσεις, θα επιταχυνθεί η φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ