Καμπάνια για την ακρίβεια και πρόταση νόμου για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Το σχέδιό του για την ακρίβεια θα ξεδιπλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αιχμή του δόρατος την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση νόμου για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.

Με την κυβέρνηση να παραμένει -στην καλύτερη περίπτωση- θεατής στην εκρηκτική αύξηση των τιμών, όταν δεν τις αρνείται όπως έκανε ο Άδ. Γεωργιάδης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να τρέξει μια μεγάλη καμπάνια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα που έρχεται. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει στόχο να αυξήσει την πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ μένει να φανεί εάν θα αποτελέσει ακόμα ένα πεδίο διαμόρφωσης συγκλίσεων με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές εμμονές, που οδηγούν σε συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών και των μικρομεσαίων προς όφελος των ισχυρών, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ είναι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία και για λόγους αναπτυξιακούς, για την τόνωση της ενεργού ζήτησης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού άλλωστε στο διπλάσιο της ανάπτυξης ήταν δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη, η οποία μετατράπηκε σε αύξηση 2%, ήτοι 0,50, από 1.1.2022 και αφού είχε παγώσει η αύξηση 7,5% + 7,5% το 2020 και το 2021 αντίστοιχα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας θα αναδειχθούν οι προτάσεις της Κουμουνδούρου για την αναχαίτιση της ακρίβειας, μια σειρά τομών και ρυθμίσεων, οι οποίες άμεσα μπορούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών, όπως η ενίσχυση του εισοδήματος, η αναστολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πρότυπο της ισπανικής κυβέρνησης, η διαγραφή χρέους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα παραδείγματα των κρατών – μελών που έχουν λάβει μέτρα τόνωσης της αγοράς και του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πολλά, από την Ισπανία και την Πορτογαλία έως τον Γερμανό Όλαφ Σολτς, που είχε ως κεντρική προεκλογική δέσμευση την αύξηση των ημερομισθίων.

Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτηση για την Εξεταστική για λίστα Πέτσα

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαμηνύουν ότι Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και την Opinion Poll θα στηθεί είτε ψηφίσει η Ν.Δ. είτε όχι. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι η Ολομέλεια που θα συζητήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου. Οι διαρροές της Ν.Δ. επιβεβαιώνουν πως η πλειοψηφία θα προχωρήσει στη σύσταση και δεύτερης Εξεταστικής Επιτροπής με παρεμφερές θέμα, κάτι που θα ισοδυναμεί με ωμή παραβίαση του συντάγματος, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ. 2 του συντάγματος. “Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από ‘ουδέτερες διατυπώσεις’”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζοντας τη θέση του, πως εφόσον η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται μετά τη σύστασή της οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση. “Τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;” επισημαίνει με νόημα η Κουμουνδούρου.

Συνέδριο τομής και συνέχειας

Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έδωσε και τυπικά η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, που συνεδρίασε χθες, ενώ συγκροτήθηκαν η Επιτροπή Απόφασης και η Επιτροπή Καταστατικού. Η προσυνεδριακή διαδικασία θα έχει διάρκεια τριών μηνών, τόσο στις οργανώσεις όσο και στην κοινωνία, αφού θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων σε κάθε Περιφέρεια. Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών θα ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων θα κλείσουν, στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022. Στόχος είναι να διεξαχθεί ένα συνέδριο τομής και συνέχειας. Συνέχειας της πολιτικής παράδοσης της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου αλλά και τομής, ικανό να οδηγήσει σε έναν ποιοτικό μετασχηματισμό, στην αντιστοίχιση του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζικότητα του κόμματος, όπως το περιέγραψε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σήμερα ολοκληρώνονται και οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ. Το κλείσιμο των εργασιών θα γίνει με την ψήφιση των θέσεων και την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου, που με τη σειρά του θα αναδείξει νέο γραμματέα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...