Καλοκαίρι στο «κόκκινο»: Πέντε μεγάλα μέτωπα για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου – οπότε θα κλείσει η Βουλή – θα επιδιώξει να περάσει όλα τα νομοθετήματα που έχει σε εκκρεμότητα, αλλά και τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι το μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με την Τουρκία για τους θερμούς μήνες δεν αποτελεί εγγύηση ότι το καλοκαίρι θα είναι ανέφελο και χωρίς επεισόδια έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία

Το πρώτο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, πως στο τέλος Ιουλίου τα μνημόνια θα περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Ωστόσο το πρόβλημα με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονικής χώρας, η οποία εμφανίστηκε στο Euro 2020 ως «Μακεδονία» και όχι ως Βόρεια Μακεδονία, και τη στάση του Ζάεφ, ο οποίος «τουιτάρισε» σε πλήρη συμφωνία με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του («Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας»), έφεραν σοβαρές περιπλοκές.

Έτσι η κυβέρνηση διοχέτευσε πληροφορίες σε ΜΜΕ («Καθημερινή»), σύμφωνα με τις οποίες η ψήφιση των μνημονίων μετατίθεται πιθανώς για τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί στη Βόρεια Μακεδονία ένα μήνυμα για την υποχρέωση να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το θέμα αυτό παραμένει πάντως σημαντικό εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ., καθώς στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή εμφανίζονται επιφυλακτικά – έως… κάθετα αρνητικά – στο ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τα μνημόνια.

Οι όποιες απώλειες ωστόσο θα έχουν τη σημασία τους, αφού ίσως χρησιμεύσουν και ως αφορμή για την καταγραφή γενικότερων διαφωνιών στο εσωτερικό της Ν.Δ. με την πολιτική της κυβέρνησης.

Ασφαλιστικό – αξιολόγηση

Το ασφαλιστικό – η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι τα δύο επόμενα θέματα τα οποία αναμένεται να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα έρθουν προς έγκριση τα δύο σχέδια νόμου και στη συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να φέρει προς ψήφιση έως τα μέσα Ιουλίου το ασφαλιστικό για τους νέους ασφαλισμένους, νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στην επικουρική ασφάλισή τους. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα προβλέπει τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Επιπλέον θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων.

Μετά το εργασιακό, το ασφαλιστικό των νεοεισερχόμενων αποτελεί το δεύτερο σοβαρό θέμα στο οποίο αναμένεται να αντιδράσουν σφοδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα για την Κουμουνδούρου αποτελεί μείζον θέμα, καθώς αγγίζει και τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό υπάρχει ωστόσο μια παράμετρος την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται σοβαρά τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Το γεγονός δηλαδή ότι μέσα στο σχετικό νομοθέτημα δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή των ορίων ηλικίας για τους συνταξιούχους – θέμα για το οποίο συζητά η κυβέρνηση – δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τη μεσαία τάξη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή ώς τις 15 Ιουλίου, αναμένεται επίσης να ανεβάσει στο κόκκινο το «κοινοβουλευτικό θερμόμετρο».

Σε επιφυλακή για τα εθνικά

Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα ακόμα θέμα το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να δώσουν στην Τουρκία τη δυνατότητα μιας «θετικής ατζέντας» με αιρεσιμότητα.

Προϋπόθεση αποτελεί το να αφήσει πίσω της η Άγκυρα τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να συνεργαστεί στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, ενώ το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα βρεθεί στο επίκεντρο και της διάσκεψης κορυφής του Βερολίνου.

Παρά τις υποσχέσεις ωστόσο του Τούρκου Προέδρου ότι θα υπάρξει ηρεμία στην περιοχή τους επόμενους μήνες, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για νέα αποστολή γεωτρύπανων στην περιοχή, κάτι που θα δοκιμάσει εκ νέου τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Ε.Ε. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην πρόταση που έχει επιλέξει για το Κυπριακό ζητώντας λύση με δύο κράτη στην Κύπρο.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιμένει στην επίλυση του θέματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Δηλαδή με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

«Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο, όπου βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...