Κάτω από την πίεση των νέων δημοσκοπήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση

Επάνω στη φράση του πρωθυπουργού «τώρα ή ποτέ» θα κινηθεί όπως φαίνεται το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ.

«Και η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα. Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ξεκινώντας άμεσα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος την αναγέννηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει γίνει κοινωνός των αποτελεσμάτων των πρώτων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα Τέμπη αφήνουν βαθιά το στίγμα τους στην ΝΔ επιχειρεί στην πραγματικότητα να επαναφέρει την κυβέρνηση στα «ράγες» μέσα από την λογική της συγνώμης και της προοπτικής που θέλουν να έχουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα.

Μόνο που το επιτελικό κράτος όπως λένε πολλοί μετρήθηκε την συγκεκριμένη στιγμή και βρέθηκε ανεπαρκές καθώς μέσα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αναδείχθηκαν όλα τα σημαντικά προβλήματα του κράτους, η ανεπάρκεια των υπηρεσιών αλλά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Επιχειρώντας πάντως μια πρώτη αποτίμηση του μηνύματός που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Η κυβέρνηση ακόμα και μέσα από το φωτογραφικό υλικό που μοίρασε και στο οποίο όλοι οι υπουργοί εμφανίζονται συντετριμμένοι θέλησε να διαμηνύσει στην κοινωνία ότι υπάρχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που επέφερε στην κοινωνία το τραγικό γεγονός.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα για μια ακόμη φορά συγνώμη λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μιλώντας ωστόσο παράλληλα για τις διαχρονικές ευθύνες.

Έμπειροι πολιτικοί παράγοντες σημειώνουν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός μέσα από την συγνώμη και την ανάληψη της ευθύνης προχωράει στο βασικό κυβερνητικό αφήγημα που έχει να κάνει με το ποιος φταίει για το δυστύχημα κάνοντας μια σύνθεση του πρώτου και του δεύτερου κυβερνητικού αφηγήματος.

Δηλαδή έχοντας πλέον εδραιωθεί στην κοινή γνώμη ότι ο σταθμάρχης είχε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει στο επόμενο βήμα που έχει να κάνει με τις διαχρονικές ευθύνες αναλαμβάνοντας ένα μερίδιο ευθύνης.

Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκίνησαν διαρροές προς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για αποσπάσεις κάποιων εργαζομένων από τον ΟΣΕ ή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2009 και μετά προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι όλοι έχουν τις ευθύνες τους για το τραγικό δυστύχημα.

Παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ωστόσο ότι και αυτή η επικοινωνιακή τακτική είναι λάθος καθώς εμφανίζει την κυβέρνηση να ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα και όχι με την ουσία, που είναι η διερεύνηση της υπόθεσης. Προσθέτουν μάλιστα ότι με αυτή την τακτική η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήμπορη να απαντήσει σε όσα της καταμαρτυρούν και καταφεύγει στη μικροπολιτική.

Παράλληλα εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσον οι αλλεπάλληλες συγνώμες από την πλευρά του πρωθυπουργού θα φέρουν αποτέλεσμα την συγκεκριμένη στιγμή καθώς όπως υποστηρίζουν οι αντιδράσεις και η οργή των πολιτών είναι πλέον πολύ συνειδητή.

Σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών μετά και την χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα γίνουν μετά το Πάσχα όλα δείχνουν ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 21 Μαΐου.

Παρ’ όλα αυτά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι από το κάδρο δεν θα πρέπει να βγαίνει και η 23 Απριλίου αναλόγως τα στοιχεία που θα εμφανίσουν οι δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...