«Κάηκε» το «επιτελικό κράτος» – Οι ευθύνες επικεντρώνονται προσωπικά στον Μητσοτάκη

Του Βασίλη Σκουρή

Όπως κάθε πράγμα έχει δυο όψεις, έτσι έχει και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» – το μοντέλο διακυβέρνησης που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που ενώ αρχικά παρουσιάστηκε ως τομή, σήμερα συγκεντρώνει τα πυρά και τις ειρωνείες των πολιτών.

Το «επιτελικό κράτος» δεν είναι απλά ότι κάηκε μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και τις χιλιάδες περιουσίας και κόπους μιας ζωής. Είναι και ότι αρχίζει και στρέφεται και προσωπικά εναντίον του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο μέγαρο Μαξίμου και η τοποθέτηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών στελεχών προκειμένου να τις υλοποιήσουν (συχνά και με υποβάθμιση των ίδιων των υπουργών), όσο η κυβέρνηση πήγαινε καλά, έδιναν περαιτέρω ποσοστά στο πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τώρα, με την τραγωδία των πυρκαγιών, οι ευθύνες συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Στην πορεία, άλλωστε, θα αποδειχτεί πως η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Μαξίμου, θα δυσκολεύσει τη διάχυση των πολιτικών ευθυνών για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα.

Οι ευθύνες, θα παραμείνουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το προφίλ του οποίου υφίσταται ήδη ρήγματα, με το επόμενο διάστημα να κρίνει εάν η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί ή όχι.

Όπως, άλλωστε, έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, «ο,τι κατουράς στη θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ανησυχεί στρατηγικά και για κάτι ακόμα: Την απώλεια του «διαχειριστικού πλεονεκτήματος» με το οποίο ήρθε στην εξουσία και το οποίο ενίσχυσε το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής του. Ήταν το βασικό του «όπλο» απέναντι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, μετά τις εκλογές, και ένας βασικός λόγος της επικράτησής του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Η αδυναμία αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων πριν αυτά λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η καταστροφή βιβλικών διαστάσεων που υφίσταται η χώρα, οι λάθος εκτιμήσεις για την εκδήλωση και την έκταση των πυρκαγιών, οι καταστροφές δασών και περιουσιών και κόπων μιας ολόκληρης ζωής, η ανεπάρκεια των πτητικών μέσων αν και ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, βαραίνουν πλέον αποφασιστικά στην πολιτική ζυγαριά και αλλάζουν την εικόνα για τις διαχειριστικές δυνατότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Το πόσο φοβάται ο πρωθυπουργός την απώλεια του «διαχειριστικού πλεονεκτήματος» του ιδίου και της κυβέρνησής του, είναι πως τα φιλικά μέσα από την περασμένη εβδομάδα επιχειρούν να κάνουν συγκρίσεις με το… Μάτι, για να αποδείξουν πόσο…χειρότερη θα ήταν η κατάσταση αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου προφανώς να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται! Τακτική που δείχνει ασφαλώς ότι η κυβέρνηση χάνει το πλεονέκτημα που είχε!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...