Η πύρινη κόλαση αφήνει παντού καμένη γη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί και… συσκέπτεται

Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει τη χώρα αφήνει πίσω της καμένη γη, κατεστραμμένες περιουσίες, κόσμο σε απόγνωση αλλά και σε αγανάκτηση…Η κρατική μηχανή αν και δήλωνε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του καύσωνα αποδείχτηκε ανήμπορη για ακόμη μία φορά. Οι ανακοινώσεις κρατικών λειτουργών διαψεύδονται σε ζωντανή σύνδεση από ανθρώπους που ζουν το δράμα. Τα παράπονα και η αγανάκτηση για την απουσία πυροσβεστικών μέσων εκφράζεται με οργή που όπως προκύπτει από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν συγκρατείται πλέον…

Η κυβέρνηση δεν δείχνει ότι μπορεί να κάνει πολλά πληρώνοντας την αμέλεια της να προετοιμαστεί για τις φωτιές. Προετοιμασία που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες. Τώρα δεν υπάρχουν πλέον επιλογές και γι΄ αυτό όλο το βάρος έχει πέσει στην “επικοινωνιακή διαχείριση”. Υπουργοί σπεύδουν στα μέτωπα της φωτιάς όπως η κυρία Μενδώνη του Πολιτισμού και ο κ.Χρυσοχοίδης της Προστασίας του Πολίτη που πήγαν στην Αρχαία Ολυμπία. Οι πολίτες ζητούν πυροσβεστικά αεροπλάνα κι όχι υπουργούς. Ζητούν σχέδιο κι όχι συσκέψεις κατόπιν καταστροφής.

Η καταστροφή είναι ανείπωτη και το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή.

Η εικόνα στα μέτωπα των πυρκαγιών

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνεπικουρία χωματουργικών μηχανημάτων στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Τώρα η πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που ολοκληρώθηκε απόψε μετά τα μεσάνυχτα, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση. Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων. Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Έκδηλη υπήρξε η ανησυχία των μελών του συντονιστικού οργάνου για την κατάσταση που θα επικρατεί το πρωί, καθώς ενδεχόμενοι καπνοί πάνω από την καμένη περιοχή, θα δυσκολέψουν τις πτήσεις των εναέριων μέσων.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

ΠΗΓΗmilitaire.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...