Η ΝΔ του Μητσοτάκη με 30% δεν μπορεί να επιβάλλει Πρωθυπουργό και ατζέντα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει την πιο δύσκολη καμπή της μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και αυτό φαίνεται ή μάλλον δεν μπορεί να κρυφτεί στις δημοσκοπήσεις.
Η ΝΔ βρίσκεται κάτω και γύρω από το 30% στις δημοσκοπήσεις, διανύει τη χειρότερη φάση της και σίγουρα δεν μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος όχι μόνο διότι η φθορά είναι μη αναστρέψιμη αλλά διότι δεν έχει και χρόνο.

Τι είχε δηλώσει ο Μητσοτάκης για τις πρώτες εκλογές

Πλέον αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με αυτά τα ποσοστά που εμφανίζει και εφόσον διατηρηθούν και στις εκλογές, δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαιτήσει να παραμείνει Πρωθυπουργός. Αν θυμάστε καλά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «στις πρώτες εκλογές ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό».

Πρώτος ναι αλλά όχι νικητής

Εάν πιάσει η ΝΔ πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικρή απόσταση 3 μονάδων δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο νικητής των εκλογών. Πρώτος ναι, αλλά όχι νικητής. Άρα δεν μπορεί να επιβάλει ούτε ατζέντα και ούτε μπορεί να απαιτήσει να είναι αυτός ο Πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Άρα οδηγούμαστε σε νέο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ακατόρθωτο σενάριο η αυτοδυναμία

Επίσης, είναι εμφανές ότι εάν στην πρώτη εκλογή η ΝΔ έχει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, είναι πρακτικά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να πιάσει ένα ποσοστό αυτοδυναμίας γύρω στο 37-38%. Δεν λέμε ακατόρθωτο διότι και το 2012 η ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου έπιασε ένα ποσοστό 18,85% και στις εκλογές του Ιουνίου αύξησε το ποσοστό της κατά 10,80% και έφτασε στο 29,66%.
Βέβαια, σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει απωλέσει τις δεξαμενές όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους. Θυμίζουμε ότι η αποχή έχει μεγαλώσει πολύ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και έχει μεγαλώσει η αντισυστημική ψήφος, δηλαδή η ψήφος σε κόμματα που δεν είναι κόμματα εξουσίας, είναι κόμματα διαμαρτυρίας και εναντιώνονται στο πολιτικό σύστημα.

Λογικός ο σχηματισμός κυβέρνησης στην πρώτη εκλογή

Με το σκεπτικό ότι η αυτοδυναμία είναι αδύνατη, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί να γίνουν δεύτερες εκλογές και να εντείνουμε την ακυβερνησία στην χώρα που είναι βλαβερή για τη ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά, αυτή η άποψη απηχεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που συζητάει την συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Συμπέρασμα

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι το εξής: Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη εκλογή δεν μπορεί να αποδώσει. Στην κοινωνία επικρατεί αναταραχή. Καθημερινές μαζικές συγκεντρώσεις, ο κόσμος γιουχάρει τους πολιτικούς υπεύθυνους του δυστυχήματος. Πιστεύει κανείς ότι δεν είναι ο κόσμος σύμφωνος με την διαμαρτυρία του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επιμένει να θέλει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής ενώ στο κόμμα του έχουν αντίθετη άποψη; Η ΝΔ πρέπει, πλέον, να εξετάσει όλα τα σενάρια διακυβέρνησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ