Η μεγάλη φθορά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις άλλαξε τα σχέδια του Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε αιφνιδιαστική απόφαση

Η σημαντική φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση λόγω της προβληματικής έως και αλλοπρόσαλλης διαχείρισης της πανδημίας υποχρεώνει τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναθεωρήσει (επανεξετάσει) τους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Όσο και να λένε από το Μέγαρο Μα­ξίμου ότι δεν ενθουσιάζουν τον πρωθυπουργό οι συχνές αλλαγές, σε πολιτικές αλλά και σε πρόσωπα, η ανάγκη μιας επανεκκίνησης όχι μόνο προκύπτει ως πιθανή προοπτική αλλά, προϊόντος του χρόνου, τείνει και να εξελιχθεί σε μονόδρομο. Επανεκκίνηση που θα συνδυαστεί με έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό με νέα πρόσωπα, κάτι που θα μπορούσε να προσδώσει στην κυβέρνηση τη χαμένη δυναμική της.

Ενδεικτικό της μεταβολής του κλίματος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ότι, ενώ μέχρι πρότινος ο κ. Μητσοτάκης αρνούταν ακό­μη και να συζητήσει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, τις τελευταίες ημέρες αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες κινήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι φεύγοντας για τις θερινές διακοπές του θα πάρει μαζί του τον φάκελο του ανασχηματισμού, με υπουργεία και ονόματα. Προκειμένου να καταλήξει σε κάποιες καταρχήν αποφάσεις, που θα τις οριστικοποιήσει με την επιστροφή του στην Αθήνα.

Υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, θεωρούν ότι οι αλλαγές έπρεπε να είχαν ήδη γίνει μετά τις τελευταίες κατ’ εξακολούθηση αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες (δύο) φορές που ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε σε διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις, πρόθεσή του αυτήν τη φορά είναι να προχωρήσει σε εκ βάθρων αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν και πρόσωπα και δομές.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, δύο υπουργοί θα πάρουν εξιτήριο από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι τρεις – τέσσερις θα μετακινηθούν ώστε να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δείξουν τις… πραγματικές τους δυνατότητες!

Στους έξι με οκτώ ανέρχονται οι υφυπουργοί που θα δουν την… πόρτα της εξόδου, είτε διότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα είτε διότι οι σχέσεις τους με τους προϊσταμένους τους υπουργούς είναι προβληματικές και επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του υπουργείου.

Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τα πρόσωπα. Η καταρχήν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη ήταν στον επόμενο ανασχηματισμό, ανεξαρτήτως χρόνου, να αξιοποιήσει πρόσωπα εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς. Εξ ου και είχαν ακουστεί ονόματα όπως της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη κ.ά. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που εκδηλώνονται στα ενδότερα της παράταξης σε μια τέτοια προοπτική υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να το σκεφτεί καλύτερα πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις του.

Το βέβαιο είναι ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα ενταχθούν αρκετοί βουλευτές και περισσότερες γυναίκες. Εμπόδιο η πανδημία Καθοριστικός ως προς τον χρονικό ορίζοντα του ανασχηματισμού θα είναι ο ρόλος της πανδημίας και το πώς θα εξελιχθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες (μήνες). Δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν πρόκειται να φανεί φως στο βάθος του τούνελ, το σενάριο οι αλλαγές να γίνουν λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) συγκεντρώνει από ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει ένα πολιτικό ξέφωτο για να προχωρήσει στον ανασχηματισμό σε συνθήκες τέτοιες, που να του δίνουν τη δυνατότητα να τον αξιοποιήσει και επικοινωνιακά. Το επιπλέον πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με το ότι δύο ή τρεις υπουργοί που θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους κατέχουν χαρτοφυλάκια που έχουν άμεση σχέση με την πανδημία. Και η αντικατάστασή τους εύλογα θα εκληφθεί ως… ομολογία αποτυχίας.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...