Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδόθηκε άνευ μέτρων σε πανδημία – ακρίβεια

Λευκή πετσέτα ρίχνει η κυβέρνηση στα πεδία της πανδημίας και της ακρίβειας, καθώς οι ένοικοι του Μαξίμου αρκούνται σε διαπιστώσεις και ευχολόγια αρνούμενοι να δρομολογήσουν παρεμβάσεις για την ανάσχεση της διπλής κρίσης. Το γαλάζιο επιτελείο κωφεύει στις καμπάνες που χτυπά η επιστημονική κοινότητα για τη δυναμική του τέταρτου κύματος, καθιστώντας για νιοστή φορά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας μόλις προχθές διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ενώ σημείωσε ότι δεν εξετάζεται η προοπτική επέκτασης της υποχρεωτικότητας στο σκέλος των εμβολιασμών.

«Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής» επεσήμανε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας την πρόθεση της Ν.Δ. να μην διαταράξει τις προνομιακές σχέσεις με ιερείς, στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Οι εικόνες μάλιστα από την επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη -την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου- αποτελούν απόρροια της γαλάζιας παραίτησης. Παράγοντες του κόμματος -στις μεταξύ τους συζητήσεις- εκφράζουν την ανησυχία τους για την επανάληψη μιας κατάστασης που αποτέλεσε την αφετηρία της έξαρσης του δεύτερου κύματος στην πόλη. Όπως και το 2020, έξω από τον Ιερό Ναό συνωστίστηκαν εκατοντάδες πιστοί χωρίς μάσκες, που ασπάζονταν τις εικόνες. Την ώρα μάλιστα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- ισχυριζόταν ότι στο σημείο διενεργούνται έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα, έκανε τον γύρο των ΜΜΕ το στιγμιότυπο με τον ιερέα που επέτρεπε την είσοδο στον ναό δύο γυναικών -χωρίς μάσκες- μπροστά στα μάτια αστυνομικών.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να αποδώσουν την παρατεταμένη αδράνεια στο γεγονός «ότι πλέον υπάρχει το όπλο του εμβολίου», παραβλέποντας την τελμάτωση του προγράμματος «Ελευθερία». Ο Θάνος Πλεύρης άνοιξε παράθυρο παρεμβάσεων στους μεικτούς χώρους -έφερε ως παράδειγμα τα θέατρα-, που, στην ουσία, θα πλήττουν τους ανεμβολίαστους. Στο ζύγι ωστόσο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι τα αντιεμβολιαστικά ρεύματα ποτίζουν τους σχηματισμούς που διεκδικούν χώρο στα δεξιά της Ν.Δ.

Κλίμα χαλάρωσης

Αξιόπιστες πηγές επιμένουν στη διαρροή πως «η κανονικότητα των εμβολιασμένων δεν θα παραβιαστεί», προσπερνώντας τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που απορρέουν από τα μηνύματα χαλάρωσης που εκπέμπει η πολιτεία. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση κάποιων ειδικών -όπως ο κ. Σαρηγιάννης- για υποχρεωτικό self test και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Θεωρούν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα αποθάρρυνε τους πολίτες που προσανατολίζονται να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους…

Λευκή πετσέτα και στην ακρίβεια

Ταυτόχρονα, με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθούν στην κυβέρνηση τον καλπασμό της ακρίβειας, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών. Προβεβλημένα στελέχη αναλώνονται μάλιστα στον ισχυρισμό ότι θα είναι προσωρινό το νέο κύμα αυξήσεων στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Ήδη η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. -31,5%-. όσον αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας που διατρέχουν τα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το μπλόκο για ουσιαστικές παρεμβάσεις

Στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την πορεία των εσόδων για να εξεταστεί εάν και ποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για κάποιες ελαφρύνσεις. Ήδη όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, σημειώνοντας με ωμό τρόπο ότι «ο αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες». Κυρίως όμως, στρέφοντας το βλέμμα του στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, υπερτονίζει την αντίθεσή του στη χορήγηση  έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Σημειώνεται ότι, στις αρχές του μηνός, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπήρχαν διαρροές για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους (όσους εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη), ενώ οι ίδιοι κύκλοι άνοιγαν παράθυρο στήριξης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

Προσδεμένοι στο δημοσιονομικό ευαγγέλιο

Πλέον, οι γαλάζιοι αξιωματούχοι συμμερίζονται τη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που ενσαρκώνει ο κ. Σκυλακάκης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, διατηρούν στον πάγο την προοπτική επέκτασης της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και σε δημόσιους υπαλλήλους το 2022, σε αντιδιαστολή με τις σχετικές προσδοκίες που καλλιεργούσαν λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Περιορίζονται δε να επισημάνουν, με δόσεις αμηχανίας, ότι το πακέτο των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα υλοποιηθεί κανονικά, προσπερνώντας τις επικρίσεις που δέχτηκε π.χ. η περίφημη  κατάργηση του φόρου της γονικής παροχής  για περιουσίες ώς 800.000 ευρώ.

Από το Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά και την προοπτική μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης επικαλούμενοι τη διόγκωση των ελλειμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει με δηκτική διάθεση ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ την ίδια… απορία έχει πλειάδα γαλάζιων βουλευτών που υφίστανται τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων τους. Σε ό,τι αφορά δε τις οικιακές καταναλώσεις ρεύματος, το μόνο μέτρο που σχεδιάζεται -σε αυτή τη συγκυρία- θα αφορά τη δυνατότητα να πληρωθούν σε δόσεις οι ιλιγγιώδεις λογαριασμοί…

Τέλος, το κυβερνητικό επιτελείο, στο πλαίσιο μιας άσκησης καθησυχασμού της Κ.Ο., μισανοίγει, από το 2022, την προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της ανάπτυξης. Θα κληθεί ωστόσο σύντομα να τοποθετηθεί στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου στο επίπεδο των 800 ευρώ…

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...