Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία

Την «πλάτη» στις ανάγκες της κοινωνίας και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης γυρνάει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας με βάση και τον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ), ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιπλέον στήριξη για τον κλάδο της εστίασης μετά τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, απάντησε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εστίαση έχει ενισχυθεί με 2,3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να ενισχύεται με τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που θα «τρέχουν» και το 2022. Βέβαια, ο υπουργός παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύ μεγαλύτερες απώλειες του κλάδου, ο οποίος μόνο το 2020 είχε πτώση τζίρου σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει απώλειες και κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Μέρισμα

Σχετικά με την πιθανότητα να διανεμηθεί μέρισμα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο υπουργός είπε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης διαμορφώνονται με βάση την ένταση και την έκταση της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης και τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών στα νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ υπό τον τίτλο «Κόβουν το κοινωνικό μέρισμα».

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου επικαλούνται τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για να επιχειρηματολογήσουν ότι απαγορεύεται κάθε σκέψη για παροχή του μερίσματος. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μάλιστα μολονότι παραδέχονται ότι «έχουμε μια θύελλα», εννοώντας τις εξελίξεις επί των δύο φλεγόμενων μετώπων, της πανδημίας και της ακρίβειας, που, σημειωτέον, αν μη τι άλλο απειλούν κατά πολύ περισσότερο, έμμεσα η πρώτη και άμεσα η δεύτερη, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι εξετάζουν τις εξελίξεις σχετικά με την ακρίβεια και τις πιέσεις που προκαλεί, πλην όμως κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Νέο κύμα ακρίβειας

Μάλιστα, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αυτή η «δίδυμη κρίση» περιορίζει τις δυνατότητες για άλλες παρεμβάσεις. Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει συζήτηση με τον πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και εάν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα οδεύσει στις προτεραιότητες το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων αναφέροντας ότι «δεν θα μου έκανε έκπληξη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο φέτος να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Δεν θα μου έκανε έκπληξη να είναι της τάξης του 4%» την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...