Η καθοριστική ημερομηνία για κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία – Ο ρόλος συμμάχων και εταίρων

Οι παράλληλες συνομιλίες που γίνονται παρασκηνιακά από τους συμμάχους και εταίρους με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράλληλων εκλογών, ώστε να μην υπάρξει ένταση στην περιοχή, φαίνεται ότι δημιουργούν κάποιες προσδοκίες για την ανεύρεση λύσης.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας, προκειμένου η χώρα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα το διάστημα που θα διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε συγκεκριμένα στο κάδρο της πρώτης κάλπης και τον Απρίλιο ενώ μέχρι σήμερα μιλούσε για το τέλος της άνοιξης.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η 14η Μαΐου είναι η πλέον επικρατέστερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες και στην γειτονική μας χώρα, όλα δείχνουν ότι και οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν εκείνη την Κυριακή ή γύρω από αυτή την ημερομηνία.

Έτσι παρά τις ενστάσεις της εκκλησίας οι πρώτες κάλπες με απλή αναλογική μπορεί να στηθούν την η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων ). Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν μάλιστα την πεποίθηση ότι οι ενστάσεις της εκκλησίας θα καμφθούν από την στιγμή που στο κάδρο μπαίνουν τα εθνικά θέματα.

Στην περίπτωση αυτή, και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έβαλε ο πρωθυπουργός (θα υπάρξει ένα διάστημα τεσσάρων με πέντε εβδομάδων ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη κάλπη) όλα δείχνουν ότι η δεύτερη εκλογική αναμέτρησή θα γίνει στις 14 Μαΐου. Μαζί δηλαδή με την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 14 Μαΐου και τις δεύτερες μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το σενάριο αυτό μοιάζει αδύναμο καθώς η κυβέρνηση προσμετρά και τις αντιδράσεις των γονέων από τις πανελλαδικές εξετάσεις των παιδιών τους.

Οι διεξαγωγή των εκλογών στις συγκεκριμένες ημερομηνίες φαίνεται να κουμπώνουν καθώς όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σε εξέλιξη παρασκηνιακές πρωτοβουλίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και από την Γαλλία και την Γερμανία προκειμένου η κατάσταση να κινηθεί με βάση την «λογική της ελεγχόμενης κρίσης».

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η όλη ιστορία με τα F-16, οι πιέσεις που ασκεί το Κογκρέσο αλλά και η αναβάθμιση του πακέτου με τα εξοπλιστικά που θα πάρει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, έχουν να κάνουν και με την στάση που θα κρατήσουν -και εν όψει των εκλογών- το επόμενο χρονικό διάστημα απέναντι στην χώρα μας.

Ακόμα, πριν από δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο – όπου η Τουρκία επανέφερε το casus belli εκτοξεύοντας καθημερινά πλέον απειλές κατά της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μακρόν, διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα της.

Παράλληλα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννας -Μαρία Μπούρα, του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν και του διπλωματικού σύμβουλου του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλέτνερ, -ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα – στην Βελγική πρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο θέμα τόνισε :

«Έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα την ίδια χρονιά στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι κάτι που έχει από μόνο του μια ιδιαιτερότητα. Προφανώς κανείς πρέπει να το αξιολογεί ως στοιχείο. Από την άλλη καλό θα είναι ν’ αποφεύγουμε μια δραματοποίηση ότι εκείνο το διάστημα θα συμβεί κάτι κακό ή ότι είμαστε στον προθάλαμο ενός θερμού επεισοδίου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη προκλητική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας ανά πάσα στιγμή και με την οποιαδήποτε κατάσταση, δεν είναι έτοιμη ν’ ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση. Αυτό δεν αμφισβητείται. Γι’ αυτό άλλωστε η χώρα προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μας τετραετίας, και διπλωματικά και αποτρεπτικά, σε όλα τα επίπεδα και τα πεδία. Επαναλαμβάνω όμως, δεν υπάρχουν αυτήν την ώρα ενδείξεις, που να μας φοβίζουν ότι εκείνη την περίοδο θα συμβεί κάτι φοβερό και τρομερό. Πάντα έχουμε το νου μας και πάντα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδρούμε αποτελεσματικά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...