Η Δεξιά εφημερίδα του Μαρινάκη αποκαλύπτει και στηρίζει: Ποιοι ιδρύουν κόμμα για να κόψουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – Όλα τα ονόματα

Οι δημοσκοπήσεις πλέον δείχνουν ότι η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι παρέα με την πανδημία θα φύγει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμη βηματισμό, αλλά δεν αποκλείεται οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, οι επιπτώσεις δηλαδή της σφοδρής υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να μεταβάλλουν τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Και ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η πολιτική αλλαγή σύντομα θα είναι εφικτή, καθώς ο κυβερνητικός θίασος που ακολούθησε εγκληματική στρατηγική στη συγκυρία της πανδημικής κρίσης αναμένεται να καταρρεύσει σαν χάρτινο πύργος, οι συνήθεις ύποπτοι ετοιμάζονται – λέει – να ιδρύσουν κόμμα – λέει – στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος το λέει; Μα, η Δεξιά εφημερίδα του εφοπολιστή, γνωστού στιχουργού και κουμπάρου των Μητσοτάκηδων, Βαγγέλη Μαρινάκη. Βάζει και τα ονόματα, ενός κόμματος που μάλλον θα φιλοδοξεί να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ τις δύσκολες για τον Μητσοτάκη ώρες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ και θα επανέλθουμε προσεχώς:

Ενα νέο κόμμα προστίθεται στο πολιτικό σκηνικό και επίσημα από τη Δευτέρα το απόγευμα, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και με πολλά γνώριμα πρόσωπα των κινημάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού αλλά και τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Για την ακρίβεια μιλάμε για ένα μετωπικό σχήμα με τον τίτλο Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης όπου αποτελεί το αποτέλεσμα διεργασιών ενός χρόνου πάνω σε επεξεργασία κοινών θέσεων για τα «επίκαιρα ζητήματα του λαού και της νεολαίας» όπως λέει στέλεχος της κίνησης που επίσημα θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα το απόγευμα με μεγάλη εκδήλωση στην Πλατεία Αυδή και ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Κωστή Λαπαβίτσα, Γιάννη Κουζή, τη μηχανικό Γιώτα Σταθά και συντονίστρια την υγειονομικό Βιβή Πασχάλη.

Στόχος είναι η δεξαμενή του αντιμνημονίου, το «Οχι» του δημοψηφίσματος, ένας άστεγος κόσμος πολιτικά που είτε αποχώρησε το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για καιρό κινείτο σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αναζητεί πολιτική έκφραση.

Δεν θα είναι πάντως στενό reunion της Αριστερής Πλατφόρμας που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίου, κι ένα κομμάτι της συγκρότησε την Λαϊκή Ενότητα. Θα είναι περισσότερες δυνάμεις και πρόσωπα, 200 ονόματα περίπου, με στόχο ένα αριστερό ριζοσπαστικό μέτωπο που θα κατέλθει και εκλογικά όταν στηθούν οι κάλπες και αξιοποιώντας δύο πράγματα: την απλή αναλογική και το κενό, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε οι συμμετέχοντες.

Εδώ έχει σημασία πως στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν δέκα οργανώσεις της Αριστεράς, με κύρια δύναμη το Αριστερό Ρεύμα και τη ΛΑΕ που συμμετέχει και στηρίζει το νέο εγχείρημα.

Ας δούμε όμως μερικά ονόματα που εγγράφονται στη νέα πρωτοβουλία. Πέραν του τέως βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα και του πανεπιστημιακού Γιάννη Κουζή, εδώ συναντάμε τον επίσης πανεπιστημιακό Δημήτρη Καλτσώνη.

Τέως υπουργοί όπως ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ησυχος. Ο τέως ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Οι τέως βουλευτές Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Δελημήτρος, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Ιωαννίδης και οι τέως βουλεύτριες Λίτσα Αμανατίδου, Μαρία Μπόλαρη και Ιωάννα Γαϊτάνη.

Τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Θανάσης Σκαμνάκης αλλά και ο Κώστας Μάρκου και ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός. Οι συνδικαλιστές Αλέκος Καλύβης, Γρηγόρης Καλομοίρης και Δέσποινα Σπανού ανάμεσα σε άλλους.

Στελέχη από κινήματα για τους πλειστηριασμούς όπως η Τόνια Αικατερίνη, δημοσιογράφοι όπως ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Αρης Χατζηστεφάνου.

Ξεχωρίζει επίσης από το κίνημα των αυτοδιοικητικών ο τέως δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης αλλά και η περιφεριακή σύμβουλος Αττικής Μαριάννα Τσίχλη. Πρόσωπα του πολιτισμού όπως η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Κυριάκος Κατζουράκης και η Κάτια Γέρου.

Πολλά τέως στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το παρών αλλά και συμμετέχουν, στηρίζουν, ή παρακολουθούν οι οργανώσεις: Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Το κείμενο επίσης υπογράφει ο εργαζόμενος σε τεχνική εταιρεία Αλέκος Χαλβατζής (γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή) ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί – χωρίς να υπογράφει το κείμενο – η Νάντια Βαλαβάνη.

«Τι χρειάζεται να κάνουμε; Η αγωνία είναι μεγαλύτερη λόγω και της εμπειρίας του πρόσφατου παρελθόντος, την τραγική κατάληξη της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εξαέρωσε την ελπίδα στις Βρυξέλλες. Η αντιπολίτευση που ασκεί σήμερα, δείχνει ότι έχει προσχωρήσει αμετάκλητα στον κύκλο του συστήματος εξουσίας. Από την άλλη πλευρά ο στενός κομματισμός ή οι χαρισματικοί ηγέτες δεν μπορεί να δώσουν απαντήσεις στα ασφυκτικά ερωτήματα», αναφέρει η διακήρυξη της νέας κίνησης.

Ο Λαφαζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμμετέχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που ακολουθεί τον δικό του δρόμο μέσω του ιστότοπου της iskra, ενώ δεν υπάρχει διάλογος ή κάποια είδους διεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...