Η απόφαση που «βασανίζει» τον Κώστα Καραμανλή

Δεν αποτελεί υπερβολή αν πούμε πως το δίλημμα που βασανίζει –και δικαίως- το τελευταίο διάστημα τον Κώστα Καραμανλή είναι εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής ή όχι.

Διαβάστε τι γράφει για το θέμα ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr:

ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ; Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει βουλευτής από τις εκλογές του 2009, όταν έχασε τις εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά από δυο διαδοχικές νίκες του. Το γεγονός ότι έχει επιλέξει να μην μιλάει και να μην παρεμβαίνει παρά σε μείζονα μόνο θέματα, ενδεχομένως να επιτρέψει σε κακόβουλους σκέψεις πως ενδιαφέρεται για την βουλευτική έδρα. Και αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρχει ούτε καν ως υποψία, έστω και σε ορισμένους.

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ; Προφανώς όχι. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και έχει επιλέξει να μην κάνει καμία κίνηση ή ενέργεια με την οποία θα εικάζεται έστω ότι παρεμβαίνει στην πολιτική της ηγεσίας του κόμματος-ή πολύ περισσότερο αμφισβητεί κάποια πτυχή της- είναι φανερό πως διαφωνεί με σημαντικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και με τη «μετάλλαξη» του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και η παρουσία του στη Βουλή χωρίς να παρεμβαίνει μπορεί να ερμηνευτεί ως «νομιμοποίηση» από τον ίδιο των όσων γίνονται.

ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ; Σαφώς ναι. Όσοι τον γνωρίζουν υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που αποφασίσει να μην είναι στην επόμενη Βουλή, θα καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις εκλογές τη ΝΔ. Τυχόν απουσία του, πάντως, μην γελιόμαστε, θα έχει αντικειμενικά σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο.

ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΘΕΙ; Ο ίδιος, στις συζητήσεις με έμπιστους συνομιλητές του, αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θεωρεί ότι ο θεσμός είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς αρμοδιότητες. Τη θέση του την είχε προτείνει, άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας και την είχε αρνηθεί. (Ασχέτως και του εάν όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως μια χαρά είναι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και δεν έχει κανένα λόγο να βάλει «μπελάδες» στο κεφάλι του).

ΤΥΧΟΝ ΜΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; Σαφώς όχι. Τα …ράσα (εν προκειμένω η βουλευτική έδρα) δεν κάνουν τον παπά. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί με μια απλή παρέμβασή του να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα-δεν έχει ανάγκη την βουλευτική έδρα για αυτό.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; Σαφώς. Ιδίως στις αβέβαιες και ταραχώδεις εποχές που έρχονται. Ο Κώστας Καραμανλής –όσο και αν ο ίδιος το αποκλείει- μπορεί να αποτελέσει μια «χρυσή εφεδρεία» για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας- και όχι μόνο.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ» ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ; Ως ρεύμα σκέψης δεν έχει –και δεν θα σταματήσει- να υπάρχει. Η –πληθωρική- παρουσία του Νίκου Δένδια (και όχι μόνο) επιβεβαιώνει πλήρως την παραπάνω εκτίμηση.

Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ; Πάρα πολύ σημαντικό. Ίσως και τον κυριότερο…

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ; Κοντά στο χρόνο που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ