Η αξιολύπητη εμφάνιση του αποτυχημένου Χρυσοχοΐδη απεικονίζει την κατάσταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πανικός και σύγχυση

Του Νίκου Λακόπουλου

Η αξιολύπητη εμφάνιση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές, ως αναπληρωτής του Χαρδαλιά αυτή τη φορά, απεικονίζει την κατάσταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πανικός και σύγχυση που ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί θάρρος και …γενναιότητα.

Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει τον θρίαμβο του επιτελικού κράτους που λειτούργησε και μάλιστα «υποδειγματικά» αφού ήταν προετοιμασμένο, όταν η φωτιά που είχε σβήσει όπως είπε με τη γνωστή υπερηφάνεια ο Χρυσοχοΐδης αναζωπυρώθηκε.

Από τότε ο ένας δίνει την μάνικα στον άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ορισμένες φωτό δείχνουν σκυμμένο πάνω σε χάρτες στο Συντονιστικό Κέντρο εξαφανίσθηκε για να εμφανισθεί συγχαίροντας του Γάλλους πυροσβέστες.

Ο Χρυσοχοΐδης έγινε …πυροσβέστης και ο Πρωθυπουργός έδωσε μια συνέντευξη τύπου για να πει πως το επιτελικό κράτος δεν σβήνει τις φωτιές με μάνικα -άρα τζάμπα έτρεχε ο υπουργός. Δηλαδή να πει με απλά λόγια πως όταν μια φωτιά σβήνει οι τιμές ανήκουν στην κυβέρνηση. Όταν η φωτιά ξεφεύγει την ευθύνη έχει η -επίσης άφαντη- Πυροσβεστική.

Για την ακρίβεια ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής -που ο Πρωθυπουργός δεν θυμάται πως εκείνος τον έκανε αρχηγό, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε διώξει για το Μάτι όπου ήταν υπαρχηγός.

Τι παιχνίδι παίχτηκε εδώ δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά από τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκε η υποψία ότι η άλλη μεταγραφή του Μητσοτάκη – ο αρχηγός της αστυνομίας που έγινε γενικός γραμματέας- εργαζόταν για το σύστημα Μητσοτάκη από τότε.

Ποιος συντονίζει;

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής έσπευσε να ευχαριστήσει τους πολιτικούς ηγέτες για τον ….συντονισμό από τις πρώτες μέρες της καταστροφής -που σημαίνει μην τολμήσετε να μου ρίξετε ευθύνες αφούς …εσείς συντονίζατε.

Τα τελευταία γεγονότα στα Βίλια και την Κερατέα -με απίστευτα λάθη και μια νέα καταστροφή- έδειξαν πως ο αντιστράτηγος Κολοκούρης ήταν στο μέτωπο στην Κερατέα, αλλά ποιος συντόνιζε τις ενέργειες στα Βίλια;

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τέσσερις mega πυρκαγιές ταυτόχρονα είπε ο Μητσοτάκης για την Εύβοια ώσπου πριν περάσει εικοσιτετράωρο φάνηκε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε μικροπυρκαγιές.

Μπορεί όμως να γράψει νέο έπος αντιμετωπίζοντας γυναικόπαιδα και γι΄αυτό ο Χρυσοχοίδης άφησε την μάνικα και αντί να πάει στα καμένα να δει τι έγινε ‘με υποδειγματικό τρόπο» βρέθηκε στον Έβρο για νέες δόξες. Τι τύπος κι αυτός, όπως έλεγε κάποτε ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Όταν ο Περιφερειάρχης καλεί την Πυροσβεστική μέσω Σκάι

Όταν ο Περιφερειάρχης Αττικής καλεί την Πυροσβεστική μέσω του Σκάι και οι κάτοικοι παρατηρούν ότι η Πυροσβεστική πάει όπου πάνε τα κανάλια μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε από μια κυβέρνηση που όπως λέει μόνος του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέδειξε θάρρος και γενναιότητα

Η στιγμή που ο πρωθυπουργός λέει «ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει» αποκαλύπτει πως τις κρίσιμες στιγμές η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει.

Η κυβέρνηση καθάρισε δεκαεννιά περιοχές -που έμοιαζαν με το Μάτι- που οι μισές κάηκαν, αλλά ο Πρωθυπουργός σε πλήρη σύγχυση το εμφανίζει ως επιτυχία του γιατί «κάποιος είχε προβλέψει γι΄αυτό».

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο» είπε ο Πρωθυπουργός. Βγάζει νόημα αυτή η φράση;

Aκόμα πιο πολύ «επιτελικό κράτος»

«Η καταστροφή πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις και εκτιμώ ότι αυτό έχει ενισχύσει τις αμφιβολίες της ευρύτερης κοινής γνώμης για την αποτελεσματικότητα του λεγόμενου επιτελικού κράτους», παραδέχεται o ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος -της Νέας Δημοκρατίας- στο iEidiseis.

Ωστόσο αν και αρχικά ο Μητσοτάκης ζήτησε διακομματική συναίνεση και ανέθεσε στον Σταύρο Μπένο την ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης Βόρειας Εύβοιας την επόμενη ενίσχυσε περισσότερο το επιτελικό κράτος κάνοντας σαφές πως δεν θα του δώσει και το …ταμείο.

Η κυβέρνηση μάλλον αισθάνεται πιο ισχυρή μετά την καταστροφή ή δεν αισθάνεται καθόλου: η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν σκέφτεται εκλογές γιατί αυτό θα έδειχνε έλλειψη αυτοπεποίθησης και ισχύος σημαίνει ότι μάλλον το ότι κάηκε η μισή Ελλάδα τον έκανε πιο ισχυρό.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν καιγόταν ολόκληρη. Θα ήταν μια ευκαιρία να την κάνει πιο όμορφη, όπως είπε ότι θα κάνει την Βόρεια Εύβοια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...