Εφιάλτης: Σκληρό καθολικό lockdown μέσα στον Ιανουάριο

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη ενός ακόμη lockdown βρίσκεται η χώρα μετά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπει καθολικό lockdown μέσα στον Ιανουάριο, το οποίο μπορεί να έχει διάρκεια ενός ή δύο μηνών.

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Η ανίχνευση έγινε από το ΑΠΘ σε δείγμα της 19ης Δεκεμβρίου. Αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την Ολλανδία, και η Γερμανία επέβαλε περιορισμούς κλείνοντας κέντρα διασκέδασης, απαγορεύοντας εκδηλώσεις και επιβάλλοντας καραντίνα στους επισκέπτες από άλλες χώρες. Στο Ισραήλ η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική και την τέταρτη δόση του εμβολίου, εξέλιξη που θεωρείται πιλοτική για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι συνέπειες ενός νέου καθολικού lockdown θα είναι καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία.

Μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει 42 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα lockdown και την ενίσχυση των εργαζόμενων. Το μεγαλύτερο μέρος από την τεράστια αυτή δαπάνη προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και μεταφέρεται στο δημόσιο χρέος το οποίο ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ. Τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις στενεύουν επικίνδυνα και θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.

Το πέμπτο κύμα της εφιαλτικής πανδημίας μπορεί να αποβεί καταστροφικό και για τον τουρισμό. Γιατί αν η Ευρώπη επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για το πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο του νέου έτους, οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι μεγάλες. Το πέμπτο κύμα της εφιαλτικής πανδημίας σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση συνθέτουν το σκηνικό ενός μαύρου σεναρίου το οποίο θα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες.

Πρόβλεψη Σοκ

Κόκκινο συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τις ερχόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να «ξορκίζει» σε όλους τους τόνους το lockdown, φαίνεται πως αφήνει παράθυρο για νέα μέτρα μετά τη νέα χρονιά σε περίπτωση που απαιτηθεί λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ3, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον. Όπως δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά –και πολύ συγκεκριμένα-, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα. Μέχρι την Πρωτοχρονιά η Όμικρον θα αντιπροσωπεύει το 50% των κρουσμάτων. «Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου». Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα δύο νέα μέτρα που έρχονται το νέο έτος αν ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία. Σημειώνεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε – μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο – και στα μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση .

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ