Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νέο ράπισμα σε Μητσοτάκη

Την ίδια ημέρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχείρησε να συκοφαντήσει τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» που κατέταξαν τη χώρα μας στην 108η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου, παρουσιάζοντάς τους ως κάποιους περιθωριακούς χωρίς κανένα κύρος, η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, συναντήθηκε διαδικτυακά με τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» και συμφώνησαν σε περαιτέρω συνέχιση και εμβάθυνση της στενής συνεργασίας.

Μάλιστα, προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση για τον Σεπτέμβριο εν όψει της διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής πράξης για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Freedom Act).

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε δεκτή την πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπροέδρου του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΜ, για ορισμό τακτικών επίσημων συναντήσεων μεταξύ των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» και του ΕΚ καθώς αναγνωρίστηκε για μια ακόμη φορά η πολύτιμη συνεισφορά και το έργο των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα», ως σημαντικού και αξιόπιστου εταίρου στη διαμόρφωση εκθέσεων της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και του Κράτους δικαίου.

Η πρόεδρος Μέτσολα αφού ευχαρίστησε τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» για την μακροχρόνια συνεργασία σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο του Ευρωκοινοβουλίου, εξήρε τον αγώνα τους για την αποκάλυψη των δολοφόνων της Μαλτέζας δημοσιογράφου-ερευνήτριας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Η συνάντηση μάλιστα, συνέπεσε με την ομολογία του κύριου κατηγορούμενου στην Μάλτα.

Στη συζήτηση τονίστηκε η συνεισφορά των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» στη διαμόρφωση εκθέσεων της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, σε γενικότερα θέματα Κράτους Δικαίου, καθώς και στο γεγονός ότι η δημοσίευση του Index 2022 για την ελευθερία του Τύπου προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουγγαρία και την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Διευθυντής των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» Antoine Bernard υπογράμμισε την σημασία των επίσημων απαντητικών αναφορών από 60 περίπου χώρες, που ουσιαστικά βοηθούν στον διάλογο και στην βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση και διαγραφή του Index από το επίσημο website και τον λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο twitter, ο Αντιπρόεδρος Karas έκανε λόγο για «ατυχές γεγονός» υποστηρίζοντας πως η συνεχής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» πρέπει να συνεχιστεί, αναγνωρίζοντας κι αυτός την σημασία του έργου τους.

Με την σειρά του ο Έλληνας Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» για την συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους, ειδικά σε μια εποχή με ιδιαίτερες προσκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου, που απαιτεί επαγρύπνηση και παρακολούθηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...