Ερχεται ακροδεξιό κόμμα μετά τη διαγραφή Μπογδάνου

Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά το εθνικιστικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκε και τη σύγκρουσή του στη Βουλή με τον Νίκο Δένδια, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στις διεργασίες για συγκρότηση ενός νέου ακροδεξιού κόμματος σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Kontranews.gr.

Η διαγραφή Μπογδάνου προκαλεί κρίση στη Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Εξάλλου τις ακραίες θέσεις Μπογδάνου ασπάζονται και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι δεν τις εκφράζουν δημόσια.

Με τη διαγραφή Μπογδάνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δείξει πυγμή, πριν εκδηλωθούν και από άλλους βουλευτές αντίστοιχα εθνικιστικά παραληρήματα. Στο Μαξίμου τρέμουν το ενδεχόμενο ότι ένας ή δύο βουλευτές μπορεί να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική γραμμή, όταν κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε οι λαοσυνάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτές που λειτούργησαν ως συγκολλητική ουσία ανάμεσα στο ακροδεξιό ακροατήριο και τη Νέα Δημοκρατία, έδωσαν τη νίκη στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που αποκοπεί το ακραίο κομμάτι από τη Νέα Δημοκρατία, τότε η συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Το «θερμό» επεισόδιο με τον Ν. Δένδια

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο – πρώην, πλέον – βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εξέφραζε ακραίες θέσεις. Αυτή τη φορά, όμως, το έκανε μέσα στο Κοινοβούλιο, κάνοντας ακόμα και τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης, Νίκο Δένδια, να «βγει από τα ρούχα του». Κάνοντας λόγο για «κομμουνιστικό κίνδυνο», ο Κ. Μπογδάνος ανέφερε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές». Αυτές του οι θέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος του επιτέθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτος αίμα αυτός ο τόπος, όταν οι πρόγονοί σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε, τα λέει και η Χρυσή Αυγή». Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ελληνογαλλικής συμφωνίας, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία εκπροσωπούσε την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Έξω φρενών ο ΥΠΕΞ

Ο κ. Δένδιας, παίρνοντας το λόγο, μετά την «σύγκρουση» Μπογδάνου-Παφίλη, αναφορικά με το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι, αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, αντέδρασε με οργή, τονίζοντας πως «δεν βρισκόμαστε εδώ, για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον». Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, υπογράμμισε: «Εγώ δεν γνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν, για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, είναι απαράδεκτη». Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, «αδειάζοντας» τον Κ. Μπογδάνο. Λίγη ώρα αργότερα, άλλωστε, ανακοινώθηκε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

«Η κίτρινη κάρτα»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου, «είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον Πρωθυπουργό, τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά, το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού, δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματός του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ο κ. Δένδιας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή. «Η φασιστική και αποτρόπαια δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα νηπίων μεταναστών δεν ήταν ικανή, μέχρι που ο Μπογδάνος άγγιξε και το περιβάλλον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε στη Βουλή ότι στις γιορτές μίσους σε Γράμμο – Βίτσι παρευρέθηκε μαζί με την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, αλλά και τον βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Συνεπώς, για να είναι ειλικρινής η στάση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από τον Μπογδάνο θα πρέπει να διαγράψει άμεσα και τον βουλευτή Τζηκαλάγια και να αποπέμψει την κα Αντωνίου από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στις γιορτές μίσους μαζί με της Χ.Α. και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Και μετά ας πάρουν σειρά οι ακροδεξιοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί του. Διαφορετικά, αυτή η σημερινή του απόφαση θα είναι υποκριτική και θα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και ανέχεται ακροδεξιούς στο κόμμα του και την κυβέρνησή του» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....