«Εμφύλιος» υπουργών και χάος στην κυβέρνηση με τη μείωση του ΦΠΑ

Του Βασίλη Σκουρή

Αλαλούμ στην κυβέρνηση και με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, καθώς υπουργοί αλληλοσυγκρούονται δημοσίως, τη στιγμή που διαψεύδονται οικτρά οι προβλέψεις και οι διαβεβαιώσεις του Μαξίμου και κορυφαίων υπουργών πως η ακρίβεια θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπεύθυνος για την αγορά και γνωρίζοντας τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει η ακρίβεια, όπως και τις πιέσεις που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, άφησε με δηλώσεις του ορθάνοιχτο παράθυρο στη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη από το καλάθι της νοικοκυράς.

Αμέσως ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να τον διαψεύσει, υπερασπιζόμενος τον προϋπολογισμό, αν και πρέπει μάλλον να προσέξουμε την αποστροφή του πως θέμα μείωσης του ΦΠΑ δεν υφίσταται «αυτή τη στιγμή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιχειρώντας να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, με πολλαπλές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, πήρε το μέρος του υπουργού Οικονομικών αλλά αν δει κανείς «πίσω από τις γραμμές» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης στο μέλλον, μοιάζοντας να αφήνει το έδαφος «παρθένο» για ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό-προκειμένου «να πάρει τη δόξα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Το νέο κυβερνητικό αλαλούμ δείχνει μεταξύ άλλων πως:

-Το Μαξίμου έχει αιφνιδιαστεί πλήρως από την έκταση της ακρίβειας, ταυτόχρονα όμως δεν είναι σε θέση να λάβει μέτρα ανάκαμψής της ή μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών!

-Η έλλειψη –ή η αδυναμία- συντονισμού των μελών της κυβέρνησης αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, αποδεικνύοντας πως κάτω από συνθήκες πίεσης το μέγαρο Μαξίμου, παρά τη «σιωπή» των συστημικών μέσων ενημέρωσης, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

-Η είσοδος σε προεκλογική περίοδο εντείνει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και αρρυθμίες, καθώς οι πιέσεις που δέχονται πολλά στελέχη από την κομματική βάση αρχίζουν και γίνονται ασφυκτικές. Πολύ περισσότερο για τα στελέχη εκείνα που έχουν ανάγκη τους σταυρούς είτε για την επανεκλογή τους, είτε για ένα καλό πλασάρισμα στην κομματική ιεραρχία και το πολιτικό χρηματιστήριο, ενόψει πιθανών εξελίξεων.

Επειδή δε τα προβλήματα των πολιτών αναμένεται να ενταθούν, είτε λόγω της ακρίβειας, είτε λόγω της πανδημίας, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Η πολιτική της κυβέρνησης άλλωστε όχι απλώς δεν αναχαιτίζει την ακρίβεια, αλλά υποδαυλίζει την κερδοσκοπία που υπάρχει σε πολλούς τομείς της αγοράς.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ