«Εγώ αν ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμουν ευχαριστημένος και με…» – Τι προβλέπει πασίγνωστος δημοσκόπος για τις εκλογές

Στην εκτίμηση πως το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο είναι αυτή τη στιγμή το βασικό σενάριο προχωρά ο Νίκος Μαραντζίδης, με συνέντευξή του στο iEidiseis και στον Βασίλη Σκουρή.

«Και ο πλέον αδαής σήμερα αντιλαμβάνεται πως το μέτωπο της οικονομίας εξελίσσεται με ταχύς ρυθμούς αρνητικά. Όλοι φοβούνται έναν πολύ δύσκολο χειμώνα από πλευράς ακρίβειας, και αυτό επηρεάζει και άλλους παράγοντες όπως την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει πως θα είναι το κλίμα ένα χρόνο από σήμερα.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση των πραγμάτων, ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά τις πρόωρες εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας, ενώ χαρακτηρίζει ως «μηδαμινές» τις πιθανότητες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από τις εκλογές με απλή αναλογική.

Ο Νίκος Μαραντζίδης απαντά για τους κινδύνους που προκύπτουν εάν στις πρώτες εκλογές επικρατήσει η χαλαρή ψήφος, για το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, για το εάν ο Μητσοτάκης μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και ο Τσίπρας την πρώτη θέση. Αναφέρει, επίσης, πως «ο Τσίπρας έχει ως βασικό του πλεονέκτημα, το χάρισμα της ζωντανής και άμεσης επικοινωνία με τους πολίτες. Το κάνει και πρέπει να εντείνει την επαφή με τους πολίτες. Συνέχεια, κάθε μέρα, όλο το καλοκαίρι, να οργώσει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Γιατί κ. Μαραντζίδη; Και πώς θα εκληφθούν από τους πολίτες;
Νομίζω πως κι ο πλέον αδαής σήμερα αντιλαμβάνεται πως το μέτωπο της οικονομίας εξελίσσεται με ταχύς ρυθμούς αρνητικά. Όλοι φοβούνται έναν πολύ δύσκολο χειμώνα από πλευράς ακρίβειας, και αυτό επηρεάζει και άλλους παράγοντες όπως την ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει πως θα είναι το κλίμα ένα χρόνο από σήμερα. Με βάση αυτήν την εκτίμηση των πραγμάτων, ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά τις πρόωρες εκλογές.

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λειτουργεί ως μάνα εξ’ ουρανού για τη δημοφιλία της κυβέρνησης. Αλλάζει την ατζέντα από την ακρίβεια στα εθνικά και εμποδίζει την αποσυσπείρωση της εκλογικής της βάσης.

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά αλλά είναι απολύτως βέβαιο πως το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι πλέον το βασικό σενάριο. Κανείς δεν θα ξαφνιαστεί. Ούτως ή άλλως, οι πολίτες απαντούν στα διλήμματα που έχουν μπροστά τους. Αν προκηρυχθούν εκλογές, λοιπόν, οι πολίτες θα ασχοληθούν με το ποια κυβέρνηση και ποιον πρωθυπουργό θα θέλουν να ηγηθεί της χώρας, δεν θα ασχοληθούν με το τι είχε πει ο Πρωθυπουργός για το πότε θα προκηρύξει εκλογές.

«Κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές», λέει ο Ν. Ανδρουλάκης. Τι πιθανότητες δίνετε; Και τι είδους κυβέρνηση μπορεί να είναι αυτή;
Μηδαμινές, αν πραγματικά υπάρχουν. Δεν ξέρω πραγματικά ποιος θέλει κυβέρνηση συνεργασίας σε αυτή τη χώρα. Όλοι θα προσποιηθούν ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας και στο τέλος δεν θα συμβεί τίποτε και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές με ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Εξάλλου, είναι αλήθεια, πως οι συνταγματικές ρυθμίσεις περί διερευνητικών εντολών υπό πολύ περιορισμένες χρονικές προθεσμίες δεν βοηθούν στο να μην οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές.

Οι πρώτες εκλογές, πάντως, δείχνουν να φοβίζουν και τον πρωθυπουργό , καθώς ανησυχεί για τη χαλαρότητα της ψήφου. Τι είδους αποτελέσματα μπορεί να παράξουν οι πρώτες εκλογές;


Λογικό! Γιατί αν περάσει ένα κλίμα πως δεν έχουν σημασία γιατί θα ακολουθήσουν άλλες που θα έχουν σημασία (πράγμα που το βρίσκω αξιοθρήνητο), δεν ξέρουμε πόσο ψηλά και τι χαρακτήρα θα έχει η αποχή. Πάντως, νομίζω πως συγκριτικά μικρότερες απώλειες θα έχουν τα κόμματα που έχουν λιγότερο νεανική ψήφο, επειδή οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι έχουν την τάση να πηγαίνουν πιο εύκολα στην κάλπη, ενώ όχι οι νεότεροι. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις αυτήν την στιγμή.

Το Μαξίμου φέρεται να επιδιώκει πεντακομματική Βουλή, να μείνει –ει δυνατόν- εκτός ο Βαρουφάκης, για να είναι χαμηλότερο το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Μπορεί να έχουμε, όντως, πεντακομματική Βουλή; Η δεξιά πέραν της ΝΔ δεν θα εκφραστεί κοινοβουλευτικά με νέο κόμμα, πέραν του Βελόπουλου;
Πολύ πρόωρο να μιλάμε για το ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει στο κοινοβούλιο και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν. Ας ξεκινήσει η προεκλογική καμπάνια και βλέπουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ως στόχο την αυτοδυναμία. Τι πιθανότητες του δίνετε;


Εφόσον μιλάμε για τις δεύτερες εκλογές, αρκετές. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της ΝΔ και το αριθμό των κομμάτων στη Βουλή. Άρα είναι αδύνατον σήμερα κάποιος να μιλήσει για αυτά τα θέματα χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί από την πραγματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο την πρώτη θέση. Τι πρέπει να αλλάξει, τι να σηματοδοτήσει και τι επισπεύσει;


Αν οι εκλογές γίνουν Οκτώβριο, όπως ακούγεται, δεν μπορώ να δω πως θα πετύχει την πρώτη θέση. Όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εύθραυστο εργαλείο και αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής, η πρωτιά της ΝΔ μέχρι τώρα δεν έχει αμφισβητηθεί σε καμιά στιγμή. Εγώ αν ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμουν ευχαριστημένος και με μια σαφής μείωση της απόστασης σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, να μειωθεί η διαφορά κάτω από τις 5 μονάδες.

Ο Τσίπρας έχει ως βασικό του πλεονέκτημα, το χάρισμα της ζωντανής και άμεσης επικοινωνία με τους πολίτες. Το κάνει και πρέπει να εντείνει την επαφή με τους πολίτες. Συνέχεια, κάθε μέρα, όλο το καλοκαίρι, να οργώσει τη χώρα. Να εξηγήσει το μήνυμα του και κυρίως να δείξει στους απλούς ανθρώπους ότι είναι δίπλα τους σήμερα και ότι θα είναι δίπλα τους και αύριο.

Στο κάτω-κάτω, έχει σημασία για τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, τους φτωχούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τους ανθρώπους που αγωνιούν για το αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους, αν θα κρατήσουν το μαγαζί τους, τη δουλειά τους ή θα πάρουν μια αύξηση για να μπορέσουν να πάνε διακοπές δέκα μέρες, να αισθανθούν ότι πρέπει να βρίσκεται στο Μαξίμου κάποιος από αυτούς, κάποιος που τους καταλαβαίνει και έχει ως πρώτη προτεραιότητα του τους αδύναμους, τους μη-προνομιούχους.

Στο σημερινό επικοινωνιακό τοπίο, όπου η κυβέρνηση έχει την απόλυτη κυριαρχία, τα χαρίσματα αυτά του Τσίπρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαύρα μαντάτα για τον Μητσοτάκη από την Εκκλησία και το Άγιο Όρος

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Μαύρα μαντάτα έρχονται από...