Διαμορφώνεται το νέο σκηνικό μέχρι τις κάλπες – Ο Μητσοτάκης ανίκανος να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση

Του Βασίλη Σκουρή

Το νέο σκηνικό, με το οποίο τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και το τρίτο κόμμα που κρατά τη δυναμική του μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, διαμορφώνεται τον επόμενο ενάμισι μήνα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ, 6-8 ΜΑΪΟΥ: Το διακύβευμα δε είναι μεγάλο, απλώς το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια «φιέστα», ώστε το κυβερνών κόμμα να λάβει μια –έστω ολιγοήμερη- ανάσα, μπροστά στην πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Θα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανόν κάποια εθνικά μέτρα για την ακρίβεια, ώστε το κλίμα να μην είναι τόσο βαρύ όσο είναι σήμερα. Με ενδιαφέρον αναμένονται τοποθετήσεις κάποιων στελεχών, κυρίως εάν θα στείλει τα δικά του μηνύματα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ, 14-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Ιδίως η πρόταση του επικεφαλής του κόμματος να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο και όσοι γράφονται μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας δυναμικής για την αξιωματική αντιπολίτευση, εφόσον βεβαίως υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση. Για το λόγο αυτό, σε μεγάλο βαθμό, το ενδιαφέρον μεταφέρεται την ημέρα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα υπάρξει και η μεγάλη εσωκομματική αναμέτρηση.

ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΑΛ-ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ, 8 ΜΑΪΟΥ: Ένα μεγάλο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να μεταβούν στην κάλπη το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες για εκλογή αρχηγού.

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, 15 ΜΑΪΟΥ: Στοίχημα η συμμετοχή, αλλά και το ποσοστό επανεκλογής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δύσκολα θα έχει εσωκομματικό αντίπαλο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΑΛ, 20-22 ΜΑΪΟΥ: Η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα επισημοποιήσει τους νέους συσχετισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επανεκλογή του θα βρεθεί ενόψει σημαντικών προκλήσεων, καθώς θα πρέπει να διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα, αλλά και να συγκεκριμενοποιήσει το σχέδιο με το οποίο θα επιδιώξει να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μεγάλο βαθμό, την πρόκληση διαμόρφωσης νέας ηγετικής ομάδας θα έχει μετά το Συνέδριό του και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο πρωθυπουργός δείχνει αδυναμία να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση, φοβούμενος την πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού και τη δημιουργία ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, με το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Έως τον Ιούνιο, ωστόσο, τα κόμματα θα έχουν συγκροτήσει τις ηγετικές του ομάδες, προκειμένου να είναι έτοιμα για τις κάλπες, είτε αυτές στηθούν το προσεχές φθινόπωρο, είτε την άνοιξη του 2022.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ