Δημοσκόπηση – φωτιά: Πιθανόν να έχουμε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ – Ποιοι θα συμμαχήσουν με ποιους

Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε εδώ και λίγο καιρό στη χώρα, καθώς ακόμη και εάν όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουμε εκλογές τον Μάιο στα επιτελεία των κομμάτων υπάρχει κινητικότητα, ώστε να είναι όλοι έτοιμοι για τις εκλογές -όποτε τελικά και εάν έρθουν αυτές.


Το μόνο βέβαιο, μέχρι στιγμής, είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας, καθώς θα αποτελείται από τουλάχιστον δύο κόμματα. Αυτό ομολόγησε άλλωστε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» έκανε στροφή και πλέον ρίχνει σωσίβιο και σε άλλα κόμματα και κυρίως στο ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του pronews.gr το Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμό για το γεγονός ότι δεν είναι διόλου απίθανο να μην βρίσκονται στην επόμενη κυβέρνηση, κυρίως εάν συνεχιστεί το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να είναι και πρώτο κόμμα και τελικά να μην καταφέρει να βρει τους 151 βουλευτές που θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Κ.Μητσοτάκης είπε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ να θυμίσουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Τα σενάρια


Να τονίσουμε ότι οι υπολογισμοί για τις έδρες έγιναν με βάση τις συστημικές δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜέΡΑ25 3,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα στο 2,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Να σημειώσουμε εκ νέου ότι τα πραγματικά ποσοστά των κομμάτων διαφέρουν, καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στο 25%, ενώ και τα μικρότερα κόμματα δείχνουν να έχουν λίγο μεγαλύτερα ποσοστά.

Παρόλα αυτά θα κάνουμε τους υπολογισμούς με αυτά τα ποσοστά.

Κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ μπορούν αν συνεργαστούν να δημιουργήσουν κυβέρνηση. Είναι ένα σενάριο που αρέσει στην Κουμουνδούρου και μάλιστα έχει αναφερθεί σε αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας. «Για εμάς ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Δεξιάς», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει να είναι το ΚΚΕ, το οποίο δύσκολα θα δεχθεί να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση. Παρόλα αυτά υπάρχει και το ενδεχόμενο (εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει πάνω από το 26%) να μην χρειαστεί το ΚΚΕ.

Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Αν τα ποσοστά είναι αυτά που δείχνει η MRB τότε οριακά ίσως να μπορέσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Για ακρίβεια αναμένεται να έχουν 152-153 βουλευτές μαζί. Όμως θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, καθώς το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σίγουρα πιο χαμηλό, έστω και μια μονάδα πιο κάτω να είναι τότε δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση αυτά τα δύο κόμματα μαζί.

Το δεύτερο σενάριο είναι να βρεθεί και ένας τρίτος. Από τα αριστερά (ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ) είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί κάποιος. Η ΝΔ θα κοιτάξει από τα δεξιά και δηλαδή στην Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να έχει κάνει όμως ξεκάθαρο σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ και τα δεξιά κόμματα που ίσως τελικά μπουν στη Βουλή (πχ. Έλληνες για την Πατρίδα) αποκλείεται να συγκυβερνήσουν με την ΝΔ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Οπότε η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ξεκάθαρο πρόβλημα, καθώς εάν τελικά πέσει κάτω από το 27% (κάτι που φαίνεται βέβαιο) θα πρέπει να βρεθεί και τρίτο κόμμα για να συγκυβερνήσει μαζί της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...