Δημοσκόπηση – σοκ: Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τρομακτικά τα δεδομένα για τον Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, για λογαριασμό της ιστοσελίδας mononews.gr, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα της Opinion Poll δείχνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ότι η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,2%.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο, με το θέμα του χειμώνα που έρχεται και των επιδράσεων που θα έχει στη ζωή των πολιτών η ενεργειακή – οικονομική κρίση, όπως και της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας και του κινδύνου κάποιου θερμού επεισοδίου να κυριαρχούν στις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, στον δημόσιο διάλογο διατηρείται το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, ένα θέμα που αξιολογείται αυτοτελώς ως σοβαρό, αλλά είναι χαμηλά στην αξιολόγηση των βασικών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Σημειώνεται ότι η έρευνα υλοποιήθηκε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι είναι η πρώτη πολιτική έρευνα που γίνεται μετά από αυτά τα γεγονότα που διαμορφώνουν και αυτά προφανώς τα αποτελέσματα.

Opinion Poll: Πρόθεση ψήφου


Αναλυτικότερα, στην πρόσθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα (8,9%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το 31,5% στην πρόθεση ψήφου (-0,2% σε σχέση με την έρευνα Ιουλίου), την ίδια απώλεια (-0,2%) όμως έχουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 22,6%, όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,6%. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, εμφανίζοντας όλα οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%- 0,3%, συγκεντρώνουν 4,8%, 4,7% και 2,2% αντίστοιχα.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις γίνονται: ΝΔ 33,2%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,2%, ΚΚΕ 5,1%, Ελληνική Λύση 5%, ΜέΡΑ 25 2,3%, Ελληνες Εθνικό Κόμμα 2%, Άλλο Κόμμα 3,2% και οι Αναποφάσιστοι είναι 13,3%.

Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα


Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44,6% και ο Αλέξης Τσίπρας έπεται με 25,3%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 27,7% των ερωτηθέντων.

Opinion Poll: Ποια προβλήματα απασχολούν τους πολίτες


Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι: Ακρίβεια / ανατιμήσεις 57,6%, Ενεργειακή κρίση/ Τιμολόγια 34,2%, τα εθνικά θέματα / τουρκική προκλητικότητα 25,1%, το Μεταναστευτικό 3,5%, ο πόλεμος στην Ουκρανία 3,3%, η υπόθεση των υποκλοπών 2,6%, η πανδημία 2,4%, η εγκληματικότητα 2,4% κ.λπ. Αξιολογούν επομένως τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τις απαντήσεις που δίνουν στα κυρίαρχα για αυτούς προβλήματα, λαμβάνοντάς τα όλα υπόψη με βάση τις προτεραιότητές τους.

Έτσι στο κυρίαρχο θέμα της ενεργειακής κρίσης, η επιδότηση με 1.9 δις. ευρώ για τον Σεπτέμβριο για τους λογαριασμούς της ενέργειας αξιολογείται θετικά από το 35.9% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 60.1%. Ωστόσο από την συνολική αξιολόγηση των μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση όλους τους τελευταίους μήνες για την ακρίβεια και την στήριξη της κοινωνίας προκύπτει ότι το 50% τα αξιολογεί θετικά , με το 49.2% να τα αξιολογεί αρνητικά. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θετική αξιολόγηση γίνεται από από το 78.8% της Ν.Δ, το 64.2% του ΠΑΣΟΚ , το 29.3% του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π Ασφαλώς το 44.6% απαντά ότι από την κατάσταση που υπάρχει έχει αναγκαστεί να περικόπτει δαπάνες ενώ το 13,8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ( το 9.7% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και το 31.7% απαντά ότι η κατάσταση του δημιουργεί δυσκολίες) και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Διαπιστώνεται έντονη ανησυχία από την συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας. Το 59.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο από την πιθανότητα μιας επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, κάποιου θερμού επεισοδίου. Τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47.8%. Η ανησυχία δηλαδή αυξάνει όσο αυξάνει η προκλητικότητα της Τουρκίας και η ένταση και σ΄αυτές τις συνθήκες αυξάνει η συσπείρωση γύρω από την ηγεσία. Πολύ περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται από το 53.3% ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με τον Α. Τσίπρα να επιλέγεται από το 21.1% , με το 22.9% να απαντά τον κανένα.

Η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να αξιολογείται συγκριτικά πολύ χαμηλά, ωστόσο όταν διερευνάται αυτοτελώς, φαίνεται ότι το 53% το θεωρεί πολύ και αρκετά σοβαρό θέμα , με το 41.7% να απαντά λίγο και καθόλου ( 68.1% στην ΝΔ, 29.4% στο ΠΑΣΟΚ, 31.9% στο Κ.Κ.Ε κ.λ.π) . Μάλιστα το 61% έχει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, με το 27.9% να έχει θετική. Επιπλέον, το 39% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί λόγω αυτής της υπόθεσης ως προς την εικόνα, την άποψή του για την Κυβέρνηση , με το 57.8% να δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί λίγο ή καθόλου.

Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 39.9% με το 59.8% να έχει αντίθετη άποψη. Τον Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ικανοποίησης ήταν 39.1%. Τα μεγαλύτερα δε ποσοστά ικανοποίησης βρίσκονται στην Ν.Δ με 75%, στο ΠΑΣΟΚ με 50.7% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 61.3%. Την ίδια ώρα η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκονται στο 15.6%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....