Δημοσκόπηση σοκάρει το Μαξίμου: Κατάρρευση της ΝΔ – Εγκαταλείπουν τον Μητσοτάκη οι ψηφοφόροι του – Μειώνεται η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό της ιστοσελίδας newsbomb.gr. Σύμφωνα με τη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας κατά 1,5% ενώ η ΝΔ χάνει 2,1%.

Για πρώτη φορά μάλιστα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6%, ενώ το κύμα ακρίβειας σαρώνει κυριολεκτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αχαλίνωτη άνοδος των τιμών, οι σφοδρές πληθωριστικές τάσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτυπώνεται πλήρως στην δημοσκόπηση της MRB.

Tα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να απαλύνει τα βάρη των οικογενειών δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πολίτες, η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες αγγίζει το 84%.

Η κυβέρνηση παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούν οι ασφυκτικές συνθήκες των ανατιμήσεων εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα 7,4 μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. 

Κόλαφος η ακρίβεια

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι για την κυβέρνηση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την έρευνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι αναμφίβολα το πρόβλημα της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών και στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια αλλά και βεβαίως στα προϊόντα λιανικής.

Το θέμα της ακρίβειας φαίνεται να καίει μεγάλο πολιτικό λίπος από τη ΝΔ αφού τα ποσοστά ανασφάλειας όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 είναι περίπου ίδια με τα ποσοστά αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι δυσαρεστημένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Η γκρίνια και η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν περιορίζεται μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεκτείνεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και σε όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές.

Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%.

Ακόμα χειρότερο είναι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αναποτελεσματικά. Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει για να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία και το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο. Οι ανησυχίες των πολιτών για τα δυο άλλα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας πανδημία και ελληνοτουρκικά φαίνεται να υποχωρούν, αλλά μεγάλος φόβος υπάρχει και για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...