Δημοσκόπηση – βόμβα βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό – Βελόπουλος και Κασιδιάρης αλλάζουν τα δεδομένα – Το ποσοστό της Δεξιάς εκτός ΝΔ

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, τουλάχιστον όσον αφορά στην δημοσκοπική εξέλιξη της Δεξιάς στα… δεξιά της ΝΔ στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει ποσοστό 3,5% (4% με αναγωγή), το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη 2,5% (2,5% με αναγωγή) και η Εθνική Δημιουργία των Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου 1% (1% και στην αναγωγή).

Συνολικά η Δεξιά στα δεξιά της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 7% (7,5% με αναγωγή), ενώ υπάρχουν και ψηφοφόροι στο «άλλο κόμμα» που δηλώνουν ότι θα ξαναψήφιζαν Χρυσή Αυγή, ενώ το 9% των αναποφάσιστων (9,5% με αναγωγή) μπορεί επίσης να κρύβει ψηφοφόρους που ενδεχομένως δεν επιθυμούν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν κάποιον από τους προαναφερθέντες σχηματισμούς.

Δυσοίωνα στοιχεία
Αν και προφανώς μια δημοσκόπηση δεν αποτελεί παρά μόνο ένα ενσταντανέ της συγκυρίας, εν τούτοις τα ποσοστά αυτά κάθε άλλο παρά ευοίωνα μπορούν να χαρακτηριστούν για την κυβέρνηση, για την οποία, μετά και την –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, ο στόχος της αυτοδυναμίας αποκτά χαρακτηριστικά μονόδρομου.

Κι αυτό, διότι σε μια φάση που η κάθε ψήφος μπορεί να κρίνει πολλά, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι προτιμά σχήματα στα δεξιά της ΝΔ -για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν-, ενδεχομένως αποστερώντας από το κυβερνών κόμμα κρίσιμες ποσοστιαίες μονάδες στη μάχη των εντυπώσεων πριν από τις κάλπες.

Τα ποιοτικά στοιχεία
Ακόμα χειρότερα, από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι ήδη η συσπείρωση της ΝΔ φθάνει το 70%, όπερ σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια άντλησης ψήφων από την δεξιά δεξαμενή.

Οπότε, μια πιθανή ισχυρή παρουσία της… δεξιότερης δεξιάς στην εκλογική αναμέτρηση μπορεί να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στους στόχους της ΝΔ για ισχυρό προβάδισμα την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ωστόσο, και στα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης η ΝΔ δεν είναι ότι κάνει και μεγάλες επιδόσεις: ήδη μόλις τέσσερις μέρες μετά την εξαγγελία του «food pass» από τον πρωθυπουργό, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα βοηθήσει στην τιθάσευση των τιμών, με το 39% να εκτιμά ότι θα έχει θετική επίδραση, όπερ σημαίνει ότι το μέτρο μάλλον δεν έπεισε.

Τα ατού του Μητσοτάκη
Υπάρχουν στη δημοσκόπηση, όμως και κάποια «ατού» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία ενδεχομένως τον βοηθήσουν να «διεμβολίσει» τα κόμματα δεξιά της ΝΔ;

Το 45% που θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα από τους αντιπάλους του ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι ένα θετικό στοιχείο, καθώς τα ζητήματα αυτά βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων της Δεξιάς.

Ο Μητσοτάκης υπερέχει των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη και στα ζητήματα της οικονομίας (37%) και της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης (35%), ωστόσο είναι ισόπαλος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα διαφάνειας (28%) κάτι που ενδεχομένως μπορεί να αποδοθεί και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία παραμένει ανοιχτή και άλυτη για την κυβέρνηση, αλλά και σε ζητήματα όπως αυτό του Ανδρέα Πάτση.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...