«Δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα» – Η εξειδίκευση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία


Ο κ. Πλεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική». Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών.

Εμβόλιο
«137 χιλιάδες ραντεβού για πρώτη δόση. Η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου, το 65% του γενικού πληθυσμού». Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και για αυτό πάρθηκε το μέτρο για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα


Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα. Υπάρχουν τρία στάδια:

(α) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

(β) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας). Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

(γ) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, σελφ τεστ και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Από τις 13 Δεκεμβρίου όποιος είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση για να απολαμβάνει τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων.

Το ωράριο στα καταστήματα
Από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο με στόχο την προάσπιση της υγείας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ανακοίνωσε στο χθεσινό μήνυμα του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς μπορούν να κάθονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test).

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ