Δεν είναι αυτό που νομίζετε, ο Μητσοτάκης είναι …ΠΑΣΟΚ!

Του Νίκου Λακόπουλου

Ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εντύπωση είναι πως ξαφνικά πλουτίσαμε μέσα στην πανδημία και ο Πρωθυπουργός μοιράζει τα λεφτά δίκαια και σε όλους.

«Ό,τι παράγεται ως νέος πλούτος, θα διανέμεται στους πολίτες επίκαιρα με βάση ένα λόγο δικαιοσύνης» θα διευκρινίσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που βλέπει αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος.

Η ανεργία μειώθηκε, το εισόδημα μεγάλωσε -ένα μικρό πρόβλημα με την ακρίβεια υπάρχει, αλλά είναι προσωρινό, όπως και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, που μάλλον έχουν ένα χρονικό ορίζοντα: τις εκλογές που θα γίνουν πολύ πριν το τέλος της τετραετίας με δωρεάν data στους εφήβους -που προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία, μείωση του κόστους των ζωοτροφών για τους αγρότες και μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ.

Τόση σπατάλη και έξοδα είναι πρωτοφανής, όπως είχε παρατηρήσει προ καιρού ο Μητσοτάκης, για κόμμα της δεξιάς, αλλά όπως διευκρίνισε ανακοινώνοντας τα δώρα, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια ούτε καν κεντροδεξιό κόμμα, αλλά «εκφράζει όλο το φάσμα, από το κέντρο μέχρι την κεντροαριστερά”- είναι δηλαδή …ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια ένα ΠΑΣΟΚ με υπουργούς τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη και τον Θάνο Πλεύρη πια όπου η διεύρυνση της κυβέρνησης προς την κεντροαριστερά υπάρχει μόνο στο μυαλό του Μητσοτάκη που βλέπει πως στον τελευταίο ανασχηματισμό «έχουν προστεθεί στο υπουργικό σχήμα άνθρωποι που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά από το κέντρο ή την κεντροαριστερά».

Ο Μητσοτάκης και η «Ελλάδα που αλλάζει»

Φαίνεται πως «αυτή η μεγάλη διεύρυνση που μας έδωσε το ποσοστό των εκλογών του 2019 αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή», αλλά μάλλον αφορά τον επόμενο ανασχηματισμό -αφού μετά το φιάσκο της υπουργοποίησης Αποστολάκη η μόνη διεύρυνση με την υπουργοποίηση Στυλιανίδη έγινε προς τον… «Δημοκρατικό Συναγερμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη -χωρίς να γελά αυτή τη φορά- αποκάλυψε πως το μυαλό του είναι στις εκλογές στις οποίες θα επιδιώξει μάλιστα αυτοδυναμία – δηλαδή να ξεπεράσει στις δεύτερες εκλογές το 43%!

«Πιστεύω ότι όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας, οι συνθήκες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα είναι κατάλληλες. Δεν θέλω από τώρα να μιλήσω για το ποια θα είναι τα εκλογικά διλήμματα του 2023. Νομίζω όμως ότι σας είναι πάρα πολύ προφανή. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει μία πλήρη θητεία, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης».

Το σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει» που θυμίζει πολύ την Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ -με τον ΛΑΟΣ και όχι τον λαό στην εξουσία- είναι ένα προεκλογικό σύνθημα και το δίλημμα που θα θέσει ο Μητσοτάκης είναι αν προτιμούν τον ίδιο στην κυβέρνηση «γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά αυτό το διάστημα» ή αν προτιμούν -όπως είπε- «να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη».

Ο Μητσοτάκης και η Κεντροαριστερά

Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι δεν μιλάει για το Κινάλ κι άλλοι προεξοφλούν πως απέκλεισε την συγκυβέρνηση μαζί του λέγοντας πως «η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό Κυβέρνησης παρά μόνο αν φανταστεί κανείς τις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Δηλαδή έχει ήδη υπολογίσει πως ακόμα και αν πάρει το ίδιο ποσοστό στις εκλογές με την απλή αναλογική δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κινάλ και προτιμά αντί για συγκυβέρνηση μάλλον να το …καταβροχθίσει με συνθήματα περί Αλλαγής και την απροκάλυπτη δήλωση πως η κυβέρνησή του καλύπτει το φάσμα από τη δεξιά ως την… Κεντροαριστερά.

Στη συνέντευξη τύπου ο τσουρουφλισμένος από τις πυρκαγιές Μωυσής, ο πρωθυπουργός της συγγνώμης, αλλά με ισχυρή αυτοπεποίθηση για να πάει σε εκλογές πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα:

«Τώρα έχω μπλεχτεί λίγο με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Οι εκλογές και οι γαλοπούλες

Η είδηση μπορεί να είναι πως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας «θα ξεκινήσει περιοδείες στις περιφέρειες, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να καταγράψει προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τομείς, όπως η εργασία και η Παιδεία. Μια διαβούλευση που θα έχει διάρκεια έξι μηνών».

Αυτό μπορεί να σημαίνει πως δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν τον Μάρτιο, οπότε το σωστό είναι πως οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθει το Πάσχα, εκτός αν ο Μητσοτάκης εννοεί τα επόμενα Χριστούγεννα -που μάλλον είναι πολύ μακριά και θα χρειαστούν κι άλλα δωρεάν data.

Στο μεταξύ όμως η δημοφιλία του Μητσοτάκη μπορεί να πέσει κι άλλο αντί να ανακάμψει, να μην είναι και τόσο κακή ιδέα μια κυβέρνηση Τσίπρα -Φώφης με ή χωρίς Βαρουφάκη και η γαλοπούλα που δεν βιάζεται να έρθει το Πάσχα να είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Που γνωρίζουμε ήδη πως θα πάει στις εκλογές ως εκφραστής της «συμμαχίας της λογικής» του «ορθολογισμού» -όπως είπε- που μπορεί να εκφράζει την Δεξιά και την Κεντροαριστερά ταυτόχρονα για να μην ξανάρθει ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.

Θα πρέπει όμως να ρωτήσει και την Κεντροαριστερά και ιδιαίτερα την Δεξιά για τα πολιτικά σχέδια του. Και φυσικά τους ψηφοφόρους του που επιχειρεί να αγοράσει με λίγα ευρώ και μερικά δωρεάν data: τα πλούτη που υπόσχεται θα πρέπει να τα εμφανίσει για να μην χαρακτηρισθεί ως ο μεγαλύτερος «παπατζής» της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Σε κάποιον άλλο αιώνα ένας πολιτικός μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ένα πεντοχίλιαρο ή ένα ζευγάρι άρβυλα- την εποχή του Παπαδιαμάντη. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί με data και free pass. Aπό αυτήν πλευρά πράγματι είναι μεγάλος μεταρρυθμιστής ή μεγάλος μάγος αφού βγάζει από το καπέλο του μια «ανάπτυξη για όλους» που δεν υπάρχει παρά μόνο για λίγους.

Δεν έχει σημασία πόσα είναι τα λεφτά, αλλά πόσα νομίζεις ότι είναι. Ούτε έχει σημασία αν η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει, αλλά πόσο νομίζει η ίδια ότι έχει πετύχει.

Όπως αναλύει ο Χρήστος Μέγας στο Ieidiseis.gr «νέοι άνεργοι έως 29 ετών δύνανται να επιδοτήσουν μία… επιχείρηση με 600 ευρώ το μήνα και οι εργαζόμενοι με 4ωρο έως 34 ετών μπορούν να ονειρεύονται ιδιωτική επικουρική σύνταξη μετά 43 χρόνια, στα 67.

Για τους υπολοίπους, άνω των 35, τους μακροχρόνιους ανέργους, τους εργαζόμενους που μένουν στο πατρικό σπίτι γιατί οι τράπεζες δεν τους χορηγούν στεγαστικό δάνειο, για τη λαϊκή οικογένεια, η μόνο «διέξοδος» είναι φέτος το χειμώνα είναι να κάψουν στη σόμπα κόντρα πλακέ από τα σκουπίδια για να ζεσταθούν»…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...