Για «σόου» Ερντογάν στο ΝΑΤΟ μιλούν οι τουρκικές εφημερίδες

Με την λογική μαστίγιο και καρότο λειτουργεί για άλλη μία φορά η τουρκική κυβέρνηση, αφού την μία μέρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ εμφανίζεται να ζητά συνάντηση από τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο και την επομένη τουρκικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφασισμένο να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στους νατοϊκούς συμμάχους, προσκομίζοντας, μάλιστα, και έγγραφα που κατά την Άγκυρα αποδεικνύουν το βάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των Συνθηκών της Λωζάνης (1923) και του Παρισιού (1947).

Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται έτοιμη για ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» επαφών με συμμάχους και εταίρους στην Ευρώπη το επόμενο 15νθήμερο, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το σόου Ερντογάν, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι παρά τα θρυλούμενα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία σχετική αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς πέραν των άλλων, ο κ. Ερντογάν θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη -σε διπλωματικό επίπεδο- κρατούν χαμηλούς τόνους έναντι των προκλητικών δημοσιευμάτων. «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της έντασης και της πόλωσης» δηλώνει διπλωματικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι το τρίπτυχο: «Διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, Ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, Διεθνείς συμμαχίες», είναι ο πυλώνας της στρατηγικής της ελληνικής πλευράς.

Την Τετάρτη, πάντως λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός θα πάει στην Ρώμη, όπου εν όψει της Συνόδου Κορυφής τις Ε.Ε., θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τον συντονισμό με την Ιταλία για το θέμα της ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή ακρίβεια -κι ενώ η Ιταλία «απειλείται» με διακοπή του φυσικού αερίου από τη Gazprom- θα ενημερώσει τον Μάριο Ντράγκι για όλο το φάσμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους «27» για όλες τις κινήσεις της Άγκυρας, ζητώντας σαφή καταδίκη των παράλογων αξιώσεων του Ερντογάν με αποτύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη Μαδρίτη, όπου από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν ξανά στον ίδιο χώρο, μαζί με όλους τους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει εκ νέου τους συμμάχους, με αδιάψευστα στοιχεία και ντοκουμέντα, για τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Άγκυρας, αλλά και για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική προκλητικότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σ’ ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη από τις αντίστοιχες αναθεωρητικές βλέψεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....