Γιατί φοβίζει την ΝΔ η πρώτη κάλπη – Με ποιους θα συγκυβερνήσει

Παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών η κινητικότητα της κυβέρνησης και όσα είπε ο πρωθυπουργός περί εκλογικής αναμέτρησης τον Απρίλιο και τον Μάιο εδραιώνουν την άποψη ότι η 9η Απριλίου θα είναι η μέρα που θα στηθεί η κάλπη με την απλή αναλογική.

Σε αυτή την περίπτωση η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει μαζί με τις τουρκικές εκλογές στις 14 Μαΐου ή το αργότερο στις 21 Μαΐου.

Όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εδώ πλέον δεν μιλάμε για απλά σενάρια αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο συνδέεται και από μία σειρά πρωτοβουλιών που θα πάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη τύπου για την οικονομία προκειμένου να υπενθυμίσει τι έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και τι έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει, όπως για παράδειγμα τις αυξήσεις στις συντάξεις και το ποσοστό αύξησης κατώτατου μισθού. Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η παράταση του «Market Pass» έως το φθινόπωρο, επιπλέον φοροελαφρύνσεις, αλλά και ένα μπόνους στις ευάλωτες ομάδες την περίοδο του Πάσχα.

Την τακτική αυτή άλλωστε αναμένεται να ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα , σε όλες τις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περιοχή που επισκέπτεται θα δίνει συνέντευξη τύπου, ενώ στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως για παράδειγμα τις γυναίκες και τους νέους.

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς το επικοινωνιακό επιτελείο και ο σύμβουλος Σταν Γκρήνμπεργκ έκριναν ότι η συνεχής άρνηση δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος.

Όσοι ωστόσο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στο κυβερνών κόμμα εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το τι θα συμβεί στην κάλπη της απλής αναλογικής. Γι αυτό άλλωστε το σύνολο των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ρίχνει πλέον το βάρος του στην πρώτη κάλπη.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι εάν την πρώτη Κυριακή η ΝΔ βρεθεί με ένα ποσοστό κάτω του 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τότε η δεύτερη κάλπη θα προβεί ιδιαίτερα δύσκολη για την ΝΔ που έχει βάλει στόχο την αυτοδυναμία .

Με δεδομένες αυτές τις διαπιστώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την ανεύρεση κυβερνητικού εταίρου.

Πολλοί από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι ο φυσικός σύμμαχος της ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ με το οποίο έχουν συγκυβερνήσει και στο παρελθόν.

Οι ίδιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι μια τέτοια συνεργασία θα είναι δύσκολο να προχωρήσει καθώς υπάρχει το θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη όπου παρά την συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός τα πράγματα δεν φαίνεται να εξομαλύνονται.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν επιθυμούν επ’ ουδενί την συνεργασία με το Κυριάκο Βελόπουλο τον οποίο έχουν κατηγορήσει κατ’ επανάληψη για ακραίο λαϊκιστή που στους κόλπους του κόμματος του φιλοξενεί όλους τους αντιεμβολιστές.

Έτσι μέσα και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσε να στηριχτεί η κυβέρνηση.

Όλα οδηγούν στην στήριξη της κυβέρνησης από μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης τα οποία θα πάρουν το ρίσκο να δώσουν την ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να δημιουργήσει κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες.

Παρασκηνιακά τα κυβερνητικά στελέχη ζυγίζουν τις προθέσεις πολλών στελεχών των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα για την επόμενη μέρα της δεύτερης κάλπης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...