Γιατί ο Τσίπρας «τελειώνει» τον Βαρουφάκη

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανακοίνωση των προσχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος των δύο βουλευτριών που είχαν εκλεγεί με το ΜέΡΑ25, ρηγματώνει την -όποια- σχέση του κόμματος με ένα άλλο κόμμα του προοδευτικού χώρου. Ωστόσο, δεν τούς πειράζει καθόλου.

Σύμφωνα με το matrix24.gr, οι διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα, χθες και προχθές, με την Φωτεινή Μπακαδήμα και την Αγγελική Αδαμοπούλου και το καλωσόρισμά τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βάζει… φωτιά στα τόπια και στην σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, αυτό μοιάζει αντιφατικό με την στρατηγική και το αφήγημα της Κουμουνδούρου ενόψει της αναμέτρησης με απλή αναλογική -ότι, δηλαδή, μπορούν να «βγουν» τα νούμερα για συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή με προοδευτική πλειοψηφία. Τούτου δοθέντος, ειδικά όταν μιλάμε για το ΜέΡΑ25 που έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα του εν λόγω πολιτικού τόξου) φαίνεται περίεργο. Κι όμως, τα ευρήματα που έχουν στην Κουμουνδούρου από τις ποιοτικές έρευνες που παίρνουν στα χέρια τους, αποτελούν την καλύτερη εξήγηση γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλώς δεν επιδιώκει να αποφύγει, αλλά μάλλον προκαλεί και σύγκρουση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το κόμμα του.

«Ξορκίζουν» το 2015

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκμυστηρεύσεις κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ στο Matrix24.gr, τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων δείχνουν ότι ένας από τους λόγους που η πλειονότητα των πολιτών παραμένει «παγωμένη» με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την προϊούσα φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ο φόβος πολλών κεντρώων, «νοικοκυραίων», αλλά και αρχετυπικών «κυρ Παντελήδων» πως τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να επιφέρει… αναταραχή και πειραματισμούς στην οικονομία, που θυμίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε απλά ελληνικά, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι κάθε υπόνοια ή προοπτική συνεργασίας και συγκυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη κάνει καλό μόνο στο ΜέΡΑ25 και τον ιδρυτή του και όχι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συν τοις άλλοις, θα ήταν προφανώς και «κόκκινη γραμμή» για το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια κυβερνητική πλειοψηφία με τον κ. Βαρουφάκη -ως εκ τούτου, φαίνεται ότι συντρέχουν… όλοι οι λόγοι του κόσμου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς να θεωρεί ότι τον συμφέρει να βρίσκεται σε μία «πολεμική» με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ενδεχομένως και να εξωθήσει το ΜέΡΑ25 εκτός της επόμενης Βουλής…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ