Γιατί θαμπώνει το κυβερνητικό αφήγημα για αυτοδυναμία – Ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών

Tην στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει ασκήσεις επι χάρτου για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες τα κυβερνητικά στελέχη που μελετούν τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ανήσυχα για τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και ο οποίος έχει να κάνει με την αυτοδυναμία της ΝΔ .

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες δύο είναι οι λόγοι που κάνουν δύσκολη την επίτευξη του στόχου.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την δυναμική που παρουσιάζει στην βόρεια Ελλάδα η Ελληνική Λύση. Οι πληροφορίες λένε ότι στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου παρουσιάζουν αύξηση καθώς πολλοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ επιλέγουν να συνταχθούν με την Ελληνική Λύση.

Το δεύτερο και σοβαρότερο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ακροδεξιό, νεοναζιστικό μόρφωμα «Έλληνες», στο οποίο επικεφαλής είναι ο έγκλειστος στις φυλακές Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδο του στην Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα στις νέες δημοσκοπήσεις οι «Έλληνες» κινούνται από 2,6% έως 3% έχοντας σοβαρές πιθανότητες να ξαναβρεθούν στην Βουλή και με την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική και με την δεύτερη με τον νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ.

Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται θορυβημένα καθώς επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς αποφεύγουν να πουν ότι θα ψηφίσουν τους «Έλληνες», γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να καταγράψουν το πραγματικό ποσοστό που θα πάρει ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης.

Όπως είναι γνωστό στο υπουργείο Εσωτερικών μελετάτε μία νομοθετική φόρμουλα για τον αποκλεισμό της συμμετοχής πρωτοδίκως καταδικασμένων στις εκλογές. Η νομοθετική πρωτοβουλία θα βασίζεται στην λογική ότι συνδυασμοί όπως οι “Έλληνες” στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι παράνομοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν από τον Άρειο Πάγο.

Φυσικά μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αντισυνταγματική, αφού το Σύνταγμά μας απαγορεύει ρητά το δικαίωμα του εκλέγεσθε μόνο στους αμετάκλητα καταδικασθέντες . Ακόμα το Πρώτο Τμήμα του Αρείου Πάγου που υποδέχεται τις αιτήσεις των κομμάτων για συμμετοχή στις εκλογές, δεν έχει τη νομική δυνατότητα να αποκλείσει τη συμμετοχή κάποιου ή κάποιων εξ αυτών, για οποιοδήποτε λόγο.

Παράλληλα μια τέτοια κίνηση μπορεί και να ηρωοποιήσει το κόμμα Κασιδιάρη και έτσι να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία θα αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη καθώς ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής μπορεί να βρει άλλα πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν μιας τέτοιας κίνησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...