Γιάννης Οικονόμου για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Αν ήξερε ο Μητσοτάκης, δεν θα συνέβαινε – Η κυβέρνηση δεν έχει Predator

Για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μίλησε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μείνει η οποιαδήποτε σκιά.

Ξεκινώντας με τα όσα πρόκειται να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει».

«Ναι σε εξεταστική»

Για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση είπε: «Είμαστε υπέρ της Εξεταστική Επιτροπής. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό. Δεν είναι κανονικό σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό ενός ευρωβουλευτή από τις εθνικές αρχές ασφαλείας».

«Συνδέουν την ΕΥΠ με το γραφείο του πρωθυπουργού και άρα ο πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει τα πάντα. Υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 κράτη στην ΕΕ που η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό. Υπάρχουν 2-3 περίοδοι στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας που η κρατική αρχή πληροφοριών ήταν στο γραφείο του πρωθυπουργού. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση αν ήταν σωστό να είναι αλλού.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση πάμε στο άλλο άκρο με συνωμοσιολογία και αγωνία κάποιων να χτίσουν αφηγήματα. Πάμε να μπλέξουμε σε περίεργες ατραπούς, μη λαμβάνοντας υπόψιν μας τον κόσμο που ζούμε και την πολύ ουσιαστική συμβολή που έχει η ΕΥΠ στην αντιμετώπιση μεγάλων απειλών κατά του κράτους και της Πολιτείας» είπε ακόμη.

«Αν ήξερε ο Μητσοτάκης, δεν θα είχε συμβεί»

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού αυτό δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.»

Προκειμένου, να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, καθώς «σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση», ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις. «Μας κατηγορούν ότι λέμε ψέματα χωρίς να προσκομίζουν στοιχεία» πρόσθεσε.

«Νόμιμη επισύνδεση, καμία σχέση με Predator»

«Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και συγκεκριμένα του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα predator και τα κακόβουλα λογισμικά».

Επεσήμανε, δε, ότι η σύγχυση προκαλείται σκόπιμα από ορισμένους. «Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες», είπε.

Όσον αφορά για την απόδοση ευθυνών, ανέφερε ότι «το σύστημα έχει αδυναμίες και μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις».

«Απαιτούνται φίλτρα ανάλυσης των αποφάσεων που λαμβάνονται. Δεν θα επιτρέψουμε να διασύρεται η χώρα και να ακυρώνεται το έργο της ΕΥΠ. Να μην μείνει καμία σκιά. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφορία για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Όλα αυτά είναι πράγματα που οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά.

Δεν φοβόμαστε τίποτα είμαστε εδώ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Έχουμε την πεποίθηση ότι με την ίδια σοβαρότητα θα συμπεριφερθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι πάνε να εκμεταλλευθούν τον κουρνιαχτό», είπε επίσης ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ούτε ο Δημητριάδης γνώριζε…»

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε, επίσης, ότι «ούτε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε, αλλά από ευθιξία πολιτική παραιτήθηκε».

Σχετικά με την πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο»

«Δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η υπόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν το βλέπω και δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχω μετρήσει πάνω από 15 φορές που ζητούν εκλογές για διάφορους λόγους και αιτίες. Το πιο βαρύ και ουσιαστικό είναι τα τελείως ανυπόστατα ηθικής διάστασης που διατυπώνουν κάποιοι ως κατήγοροι απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσον αφορά στην προσήλωσή του στους θεσμούς και την δημοκρατική διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που είναι πολιτικά μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά. Νηφάλια και ψύχραιμα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα θα γίνει και η αποτίμηση».

Τέλος, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα περιστατικό που πολιτικά είναι μη ανεκτό να αφήσει την οποιαδήποτε σκιά», ενώ οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μόλις ανοίξει η Βουλή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...