Γενικό προσκλητήριο: Μέτωπο κατά της κυβέρνησης στήνει ο Αλέξης Τσίπρας

Η δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου, αρχής γενομένης από το ζήτημα της πανδημίας και με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, αποτελεί επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα, με απώτερο σκοπό τον εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία. Μέτωπο στο οποίο θα κληθούν να πάρουν μέρος κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα.

Το επόμενο διάστημα θα απευθύνει προσκλητήριο προς τις ηγεσίες του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για συνεννόηση και κοινή δράση προκειμένου να μπει φρένο στον «καταστροφικό κατήφορο» που έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση. Σε χρόνο παράλληλο θα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, κινημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., με ζητούμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρει η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική σε διάφορα πεδία.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το μέτωπο αυτό, αν κι εφόσον επιτευχθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει τον προάγγελο μιας κυβερνητικής συνεργασίας στις επόμενες εκλογές. Δεδομένου ότι λόγω της απλής αναλογικής η αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτη, εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις μια σύμπραξη των τεσσάρων κομμάτων θα μπορούσε να αθροίσει την κοινοβουλευτικά αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας έτσι διπλό στόχο: Αφενός να αποκλείσει το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, όπως σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, και αφετέρου να απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από την εξουσία. Η απόφαση του κ. Τσίπρα να επιδιώξει τη δημιουργία μετώπου με τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς συνιστά επί της ουσίας αλλαγή πλεύσης (στρατηγικής). Αλλά και έμμεση ομολογία ότι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να… ανατρέψει την κυβέρνηση!

Στο στενό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου οι αντιδράσεις σε επίπεδο κοινωνίας για την πολιτική της κυβέρνησης θα διογκώνονται και θα πάρουν μορ­φή χιονοστιβάδας. Και ότι αυτή ακριβώς η «οργή λαού» θα είναι αυτή που θα επισπεύσει τις εξελίξεις στη χώρα. «Η κοινωνία να απαιτήσει και να επιβάλει λύσεις, όπως στο παρελθόν, όταν οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προ ημερών στη Λάρισα. Ο δρόμος πάντως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου δεν θα είναι σπαρ­μένος με λουλούδια. Σε γενικές γραμμές, πολύ δύσκολα ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα συμφωνήσουν να ενταχθούν σε ένα σχήμα που θα το συντονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας έτσι μέρος της αυτονομίας τους. Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και σε διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, άρα κανείς αυτήν τη στιγμή δεν θα ανοίξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι επίσης βέβαιο ότι ο νέος αρχηγός θα μπει σε διαδικασία συνεννόησης με την Κουμουνδούρου, όταν όλες οι έρευνες δείχνουν καθαρά ότι η ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής περνάει μέσα από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, υπάρχουν υποψήφιοι (Ανδρ. Λοβέρδος) που έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν εκλεγούν δεν θα συμπράξουν ποτέ με την Κουμουνδούρου. Χαμηλές πρέπει να είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά του ΚΚΕ αλλά και του ΜέΡΑ25, που έχουν καταστήσει σαφές, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν πολιτικά (πόσω μάλλον κυβερνητικά) με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....